Arafats lig opgraves i Ramallah

En makaber situation udspilles nu i byen Ramallah på Vestbred-området – liget af den palæstinensiske leder Yasser Arafat, der døde den 11. november 2004, skal opgraves for at videnskabsfolk omsider kan fastslå dødsårsagen.
Der er gået otte år siden da, men mysteriet omkring hans død intensiveres. På palæstinensisk hold menes det, at hans død skyldes forgiftning – og at fingeren peger mod Israel.

Israelerne har afvist at være årsagen til hans død, men rygterne herom verserer i vide kredse, og nu vil man prøve endeligt at komme sandheden nær.

Det vil vare flere dage, før arbejdere når ned til hans lig, der ligger under svære betonblokke i Arafat-mausoleet i Ramallah. Arbejdet ventes færdiggjort kort inden, en gruppe svejtsiske, russiske og franske eksperter indfinder sig for at tage prøver af liget.

En palæstinensisk kilde siger:
– Vi håber at få nye fakta, som vi kan dele med vores folk og offentligheden.

Mange arabere mistænker Israel for at have haft en finger med i spillet ved Arafats død. Denne mistanke blev bestyrket, da et svejtsisk laboratorium oplyste, at man havde fundet radioaktivt stof på hans tøj – det samme stof som menes at have dræbt den tidligere russiske spion Alexander Litvinenko i London for seks år siden.

TV- udsendelse

Det der gav stødet til opgravningen var en udsendelse i det arabiske TV-selskab Al Jazeera sidste sommer, der mere end antydede, at Arafat var blevet dræbt af en sjælden radioaktiv gift, polonium 210.

Hans enke, Suha, har givet nogle af hans klæder til undersøgelse hos de sagkyndige.
Arafats søster har anmodet palæstinensiske myndigheder om at afstå fra opgravningen. Også en nevø til Arafat, Nasser al-Kidwa, der har en seniorstilling i Den palæstinensiske Mydigheder (PA), går imod hvad han betegner som “en afskyelig ide” og “vanhelligelse – men han fastholder, at Arafat blev forgiftet af Israel.
– Der er ingen retfærdiggørelse af dette, siger han. Vi kender den virkelige sandhed.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mange navne

Arafats hele personnavn var Mohammed Yasser Abdel Rahman Abdel Raouf Arafat al-Qudwa – lige så mange navne som hos en nordisk prins af blodet.

Han gik blot under navnet Yasser Arafat eller Abu Ammar på arabisk. Han var formand for PLO og leder af Fatah-partiet. Hele sit liv har han prøvet at bekæmpe Israel i navnet af “palæstinensisk selvbestemmelse”. Han modificerede sin opfattelse af Israel i 1988, da han accepterede FN sikkerhedsråds resolution 242.

Arafat var en kontroversiel skikkelse. Mange husker ham fra dengang, han var til stede på et møde i FN i New York, med en revolver i bæltet og med sit typiske sort-hvide tørklæde over hovedet. Uanset politisk ideologi eller fraktion, opfattede de fleste palæstinensere ham som en frihedskæmper, der repræsenterede deres nationale aspirationer. Mange israelere opfattede ham som en terrorist, som var ansvarlig for hundreder af drab.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kritikere af Arafat har beskyldt ham for omfattende korruption, og at han hemmeligt havde erhvervet en formue på 1.3 milliarder dollars – til trods for palæstinensernes svære økonomiske forhold.

For Oslo-aftalerne fik han Nobel-fredsprisen i 1994 sammen med Yitzhak Rabin og Shimon Peres.

Det var i hans tid, at Hamas og andre militante organisationer kom til magten og rystede grundvolden i den mydighed, Fatah under hans ledelse havde oprettet i de palæstinensiske områder.

Efter at have være indelukket i sin Ramallah-residens i lang tid umder israelsk belejringg, blev han syg og i bevidstløs tilstand bragt til et hospital i Paris, hvor han døde for nu otte år siden, 75 år gammel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mange rundt om i verden afventer nu, hvad eksperterne vil anføre som dødsårsagen.