Gospel-Lene: Gud er nær, når jeg synger

Sangerinden Lene Nørrelykke giver ni koncerter med sangeren Allan Mortensen og gospelkoret Rejoice i november og december.For Lene Nørrelykke er livet med gospel ensbetydende med livet med Gud – og hun elsker det.

– Det er helt klart mødet med gospelmusikken, som har haft den største betydning for mig og min tro, siger Lene Nørrelykke. (Fotograf: Peter Holm.)

Både når hun arbejder som solist og dirigent for gospelkor. Og når hun underviser på små og store workshops.
– Når jeg synger eller dirigerer gospel, har jeg mange gange en klar og tydelig oplevelse af Guds nærvær. Jeg har også ofte været sikker på, at han har svaret mig på bøn. Det har både drejet sig om store og betydningsfulde ting og også om ganske små ting. Når jeg til tider har synes, at han har ladet vente på sig med et tydeligt svar, har der klart været en mening med det: Jeg har for eksempel nogle gange haft brug for lidt mere tid, før jeg var klar til det, jeg bad om, fortæller Lene Nørrelykke.
Hendes gospelkor gennem syv år, Rejoice, øver hver tirsdag aften i Metodistkirken i Aarhus. Koret er også med, når Lene Nørrelykke sammen med sangeren Allan Mortensen i november og december giver i alt ni koncerter rundt om i landet.
– Det glæder vi os meget til, siger sangerinden, der elsker tirsdagens koraftener. Både arbejdet som dirigent og den nære kontakt med korets medlemmer.
Lene Nørrelykke føler sig privilegeret, fordi hun i sit arbejde konstant er ”udsat for tro”.
– Jeg skal ofte forberede mig på workshops eller kor og er derfor hele tiden i gang med at lytte til nye og gamle gospelsange, finde inspiration via nettet og holde mig opdateret på, hvad der sker i gospelmiljøet. På den måde bliver jeg hele tiden mindet om Gud – også gennem mange af de sange jeg bruger. Det er jo ret fint på den måde at ”læse i Bibelen”. Og jeg ved, at når jeg underviser, så er jeg ikke alene. Gud står lige ved siden af og skinner forhåbentlig på en eller anden måde gennem mig, siger hun.
For sangerinden er det en stor trosoplevelse, når hun igennem sit arbejde gang på gang oplever andre blive rørt af Gud.
– Når jeg ser mennesker blive overvældede eller fyldt af noget, de ikke selv helt kan beskrive, mens de synger i mit kor, eller når en sanger på en workshop eller en blandt publikum bliver tydeligt rørt…så er det dér, jeg VED, at Gud arbejder og rører ved mennesker! Det gør noget ved min personlige tro, at jeg på den måde jænvligt bliver bekræftet i, at Gud er større end alt andet, og at vi har brug for ham. Dét er stort for mig, forklarer hun.
Oplevelserne er også med til hele tiden at minde sangerinden om hendes egen opgave og ansvar i forbindelse med gospel.
– Jeg formidler bedst budskabet om Jesus ved altid at bestræbe mig på at være troværdig, når jeg underviser eller synger. Jeg prøver på aldrig at lægge skjul på, hvad sangene handler om. Og specielt når jeg synger, forsøger jeg at lægge mit liv i sangene, så de bliver relevante for andre. Når jeg dirigerer mit kor eller et workshopkor, skal deltagerne kunne se på mig, at jeg ved, hvilken historie, der skal fortælles. De skal føle sig inspireret af mig, for jeg er jo inspireret af Gud, understreger hun.

Gospelsangerinden Lene Nørrelykke og hendes gospelkor Rejoice glæder sig meget over samarbejdet med sangeren Allan Mortensen. Ni fælles koncerter er på programmet i november og december. (Fotograf: Peter Holm.)
Familie og fællesskab

Lene Nørrelykke har sunget gospel, siden hun var barn, og undervist gospelkor, fra hun var 17. Som 18-årig begyndte hun at optræde som solist i Opstand Gospel Choir, som hun stadig er tilknyttet.
Hun er gift med pianisten Stephen Nørrelykke, som hun også arbejder tæt sammen med. Parret har fire børn og bor i Aarhus.
Kunstneren er født i Indien, men blev adopteret, da hun var to måneder. Og er vokset op i Aarhus med danske forældre, som er tilknyttet Metodistkirken. Forældrene er gode til at give et nap med børnepasningen, når hun er udmattet og trænger til hvile.
– Jeg startede med at synge i gospelkor i min kirke, da jeg var 13 år, og lige siden er jeg gået mere og mere op i det. Som 18-årig begyndte jeg at optræde som solist i Opstand Gospel Choir.
– Da jeg kom med i Opstand Gospel Choir, som har 20 års jubilæum næste forår, fandt jeg sammen med andre kristne fra flere forskellige kirkesammenhænge.
– Vi delte troen på Gud og sang gospel, fordi vi syntes, det var superskøn musik med et fantastisk budskab. I koret fandt jeg på mange måder min egen lille kirke/menighed, hvor jeg gennem fællesskabet og gospelmusikken virkelig rykkede i min tro. Jeg fik en tydelig idé om, hvad jeg skulle med mit liv rent arbejdsmæssigt. Jeg fik en forståelse for, hvad Gud havde givet mig og gerne ville bruge mig til. Det var en ret stærk tid.
– Lige siden har troen være mit fundament, min klippe og styrke. Gud har skabt mig og kender mig bedre end nogen anden, og jeg ved, han har hånd om mit liv og de mennesker, jeg har i mit liv, forklarer Lene Nørrelykke.
Kunstneren er glad for den udvikling, hun gennem de sidste tyve år har oplevet med gospel og tro herhjemme.
– Der er lige så stille sket en hel masse. Mange nye kor er startet, og der er snart workshops over det hele. Specielt de sidste ti år er det virkelig eksploderet. I dag er der også mange flere, som arbejder med det samme som jeg – altså underviser i gospel, laver workshops osv. Så der er en stigende interesse for både gospel og tro. Jeg er overbevist om, at flere mennesker søger Gud nu end tidligere, og at gospel kan være lige dér, hvor de finder det, de søger, tilføjer hun.

Stjerne for en aften

Lene Nørrelykke har gennem årene været solist i utallige gospel-sammenhænge – også i udlandet. Hun deltog i DRs ”Stjerne for en aften” i 2003 og 2005, havde hovedrollen i Elton John musicalen AIDA på Holstebro Musikteater, var med i Dansk Melodi Grand Prix, hvor hun sang duet med Søren Poppe. Desuden har hun indspillet og optrådt med bl.a. Stig Rossen, James Sampson, Basix, Colin Vassell og mange store amerikanske gospelsangere. Sangerindens solo-gospel-cd ”Why I sing” indeholder duetter med James Sampson og Collin Vassell.