“Iron Dome” forsvarede Israel

Det israelsk-produerede “Iron Dome”-forsvarsmissil opnåede under Israels blodige konflikt med Hamas i Gaza-striben en træfsikkerhed på omkring 87 procent, og denne succes har medvirket væsentligt til, at der nu er opstået relativ ro i området.Størstedelen af Hamas’ store arsenal af “Fajr”- og andre raketter, der blev affyret fra Gaza mod civilbefolkningen i det sydlige Israel, blev opfanget og skudt ned af “Iron Dome”-missiler, en bedrift som nu rapporteres videnom og med tiden nok vil føre til et salg af dette våben til udlandet under den nye form for krigsførsel – missiler mod missiler.

“Iron Dome”-forsvarssystemet er produceret af de israelske “Rafael”-militærfabrikker. Det menes, at hvert sådant missil koster omkring 50.000 dollars, så det er et meget dyrt. men samtidig et meget effektivt våben.

Et af dette missils største aktiver er, at det i løbet af en brøkdel af et sekund kan identificere en indflyvende raket og konstatere, om den er på vej til beboede eller ubeboede områder. Hvis den har kurs mod åbent land – kan den flyve videre.

Israel har nu fem “Iron Dome”-batterier opstillet rundt om landet. Det vil få en fjende til at tænke sig om flere gange, når den indser, at blot omkring 10 procent af dens egne angrebsmissiler vil kunne nå deres mål. Udover den militære betydning er der også en politisk, da “Iron Dome” nok vil medføre, at det er slut med traditionelle krige og invasioner – fordi “Iron Dome” nu eksisterer.

Israel behøver omkring 13 batterier med disse missiler for at være nogenlunde sikret mod raketangreb. Det vil tage tid og koste mange penge, før de er på plads. Det femte og mest avancerede batteri blev fornylig installeret på en høj i Tel Aviv-området, og mange tog dertil for at se nærmere på det, en slags grålig, aflang kasse, hvori er installeret omkring 10 missiler.

Hvert batteri koster 60-80 millioner dollars.USA støtter udviklingen og produktioen af dette nye våben. I 2010 anmodede præsident Barack Obama kongressen om at støtte projektet med 205 millioner dollars – udover den regulære amerikanske militærbistand til Israel. Det blev bevilget. Iår efter drøftelseer mellem den amerikanske forsvarsminister Leon Panetta og hans israelske kollega, Ehud Barak, godkendte USA yderligere 650 millioner dollars til projektet, over en tre-års periode.

Barak har nu anmodet regeringen om at bevilge yderligere 750 millioner shekler (cirka 200 mio. dollars) for at accellere oprettelsen af nye batterier.

Den dag våbenhvilen blev indgået, tilsagde Obama yderligere støtte til projektet


Artiklen fortsætter efter annoncen:En kvindelig politisk kommentator i USA, Juliette Rayyem, skriver i bladet “International Herald Tribune”, at det bedste “Iron Dome: har udrettet, er at “købe parterne nogen tid”.

Oprejsning til Peretz

Under Israels krig mod Hizbollah i Libanon for nogle år siden, var forvarsmisteren Amir Peretz, kendt som fagforeningsleder – og med en stor mustache a la den sovjetiske feltmarskal Semyon Budyonny..

Peretz var ikke særligt kyndig på militære områder, men han så helt klart, at “Iron Dome” var et vigtigt våben for Israel, og han besluttede at udvikle dette forsvarssystem, som har ændret spillets regler og reddet adskillige israelske menneskeliv. Mange sagde, at Peretz øste penge ud på et forsvarssystem, han ikke vidste meget om.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nu lyder der anderledes toner. Peretz har fået total oprejsning, også blandt sine kritikere.. Adskillige israelere har Peretz at takke for, at han havde en sådan indsigt og mod, at projektet blev startet.

Hvor Peretz viser sig i det raketramte Syd-Israel, får han en heltemodtagelse.

Avisen :Yediot Aharonot: skriver idag, at “Iron Dome”-systemet har vakt global interesse og er blevet et af de mest estimerede israelske projekter på verdensplan.

– Vi må give vores undskyldning til Amir Peretz, skriver bladet. Historien har gjort ham uret. Nu er det på tide at takke ham.


Artiklen fortsætter efter annoncen: