Tyrkiet og Israel ved at begrave stridsøksen

Tyrkiet og Israel erkender nu, at de har så mange fælles interesser, at de er på vej til at begrave stridsøksen og opnå en længe afventet tilnærmelse.
Hvis hemmelige forhandlinger mellem de to parter i Geneve lykkes, vil dette kunne blive det største diplomatiske resultat af den ugelange, blodige konfrontation mellem Israel og Hamas i Gaza-striben.

De to lande har haft et køligt forhold til hinanden, siden Israel for to år siden dræbte ni tyrkere, der var ombord på skibet “Mavi Marmara” på vej til Gaza for at prøve at standse den israelske blokade af området. Forholdet mellem de to lande forværredes, og Tyrkiet aflyste alt militært samarbejde med Israel og hjemkaldte dets ambasadør i Israe.l

Flere lande, først og fremmest USA, har virket for en forbedring af det tyrkisk-israelske forhold, men der skulle altså et opgør mellem Israel og Hamas til for at forbedre relationerne.

I mødet i Geneve var den israelske forhandler statsminister Binyamin Netanyahus udsending, Joseph Chichanover, mens Tyrkiet var repæsenteret af Feridun Sinirloglu fra det tyrkiske udenrigsministerium.

Til trods for den israelske militæroperation og Tyrkiets fordømmelse af Israel – omfattende den tyrkiske statsminister Fsceep Tayyip Erdogans betegnelse af Israel som en terrorist stat, der havde begået krigsforbrydelser i Gaza – besluttede de to sider ikke at aflyse mødet.

I de forløbne to år harTyrkiet krævet en undskyldning af Israel, kompensation til de dræbtes familier og en ophævelse af Gaza-blokaden. Erdogan har sagt, at han ikke vil renoncere på disse krav, og at de er grundlæggende betingelser for at normalisere det tyrkisk-israelske forhold.

Erdogan har nu afsløret, at repræsentanter for de to landes efterretningstjenester – for Israel Mosad-chefen Tamir Pardo og for Tyrkiet dets efterretningschef Hakan Fidan – har mødtes i Cairo for drøfte en mulig tilnærmelse

Chichanover, tidligere geeraldirektør i det israelske udenrigsmnisterium, blev af Netanyahu udnævnt til at være Israels repræsentant i FN’s undersøgelsespanel om Gaza-flotille episoden.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den tyrkiske repræsentant var Sinirlioglu, der har været tyrkisk ambassadør i Israel og som deltog i mæglingsbestræbelser mellem Israel og Syrien i 2007 og 2008. For et år siden udarbejdede han og Pardo et udkast til en aftale, der skulle bryde dødvandet mellem Israel og Tyrkiet.

Samarbejde

Israel og Tyrkiet erkendte efterhånden deres fælles interesser og enedes om at arbejde sammen i Cairo om at opnå en våbenhvile mellem Israel og Hamas – og dette samarbejde førte til drøftelserne i Geneve.

Israel har afvist at give Tyrkiet en undskyldning og henviser til FN-rapporten, der bl.a. betegner blokaden af Gaza som legal og anerkendte mange af Israels synspunkter. Dette medvirkede til, at Tyrkiet trak sin ambassadør i Israel hjem og nedgraderede det diplomatiske forhold mellem de to lande.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Absurd

I en lederartikel i den israelske morgenavis :”Ha’aretz” hedder det idag:
– Det ville være absurd, hvis Israel, som var parat til at forhandle om våbenhvile med Hamas, ikke kan finde de rette ord til at give det tyrkiske folk en undskyldning for Marmara-raidet – ligesom det ville være latterligt, hvis Tyrkiet, som er forberedt på at forhandle med kurdiske terrorister, afviser Israels ouverturer. Det er på tide, at de to lande bliver venner påny.