Protest får kommune til at droppe clairvoyant råd

Både Kristendemokraterne og Tove Videbæk fra Konservative protesterede mod, at Ikast-Brande kommune ville bruge 100.000 kr. på tre clairvoyante rådgivere. Nu er samarbejdet ophørt.
Ikast-Brande kommune ville lade sig rådgive af et spirituelt råd bestående af tre lokale clairvoyante.

Sig Grevov (KD) og Tove Videbæk (K) protesterede kraftigt. Det skabte så megen mediebevågenhed, at Ikast-Brande kommune nu afbryder samarbejdet med det spirituelle råd.

Det kom frem, efter kommunen besluttede at bruge 100.000 kroner på ”Socle du Monde”-arrangementet i kunstmuseet HEART i Herning. Museet koblede kommunen sammen med kunstnergruppen Wooloo, som fik kunstnerisk frihed til at danne et spirituelt råd.
Det vakte voldsomme protester fra bl.a. Kristendemokraterne, der kaldte initiativet ”manglende respekt om borgernes skattekroner”.
– Kommunen ødsler pengene bort på pendulsvingning og spådom i kaffegrums, mens de sociale udfordringer hober sig op, siger Kristendemokraternes nyvalgte formand Stig Grenov.
Tove Videbæk sidder i Byrådet for Ikast Brande kommune for Konservative og undrer sig over, at et langvarigt kunstsamarbejde med ”Socle du Monde” nu har udviklet sig i nyreligiøs retning.
– Hvert år er der kommet spændende kunstværker ud af dette samarbejde imellem kunstnere og erhvervsvirksomheder, som ligger i hele konceptet for Socle du Monde, og det regnede vi naturligvis med, at der også skulle komme i 2012. Stor var derfor vores forundring, da vi blev orienteret om, at de to kunstnere, som Ikast-Brande var blevet koblet sammen med, havde valgt, at kunstværket for vores kommune skulle være et spirituelt råd. Helt fra dette øjeblik har jeg været direkte og total modstander af dette projekt. Min utvetydige kritik blev fremsat i flere omgange, siger Tove Videbæk og tilføjer, at hun som kristen naturligvis også tror på, at der ”findes mere mellem himmel og jord”.
– Men et spirituelt råd, clairvoyance og den slags tager jeg skarpt afstand fra. Det blev påduttet os, fastslår hun.
Samarbejdet med kunstnergruppen Vooloo blev afbrudt efter de mange protester. Kommunen påpeger i en pressemeddelelse det uheldige i at ”involveringen af det spirituelle råd rejser for mange kontroversielle spørgsmål og sætter kommunen i et lys, der ikke matcher det omdømme, vi ønsker at have”.
Derfor afbryder Ikast-Brande nu Kunstnergruppen Wooloos planlagte rådgivning af kommunen via et spirituelt råd.