Johannes Facius var med til at starte avisen

Forlagsdirektør Jørgen Vium Olesen, Scandinavia, mindes Udfordringens start i februar 1972
– i anledning af Johannes Facius død den 5. oktober.Johannes Facius, som netop er blevet forfremmet til herligheden, var med til at starte Udfordringen i 1972.
Af Jørgen Vium Olesen

Johnny Noer var netop vendt begejstret hjem fra Norge, hvor han havde set det første eksemplar af den norske evangelisations avis Utfordringen.
Den må vi udgive i Denmark! mente han.
Vi var flere i ”Huset i Knabrostræde”, som delte hans begejstring. Men Johannes Facius ønskede mere tid til bøn og overvejelse, før vi sprang ud i et sådanne nyt projekt. Dem var der mange af i de dage!
Vi fastede og bad, og efter nogle uger gav Johannes grønt lys. Vi inviterede unge fra alle frikirkerne i Københavns området til at være med i en redaktion, da vi mente, at dette skulle være en tværkirkelig avis.
Men der var kun Michael og Rie Møller fra Apostolsk kirke, der meldte sig og kom med i redaktionen. Det første nummer udkom i februar 1973.

De første aviser

Johannes Facius døde den 5. oktober.

Men vi gik i gang med fynd og klem. Johnny Noer var journalist og var den, der skrev mest i de første numre, sammen med alt det stof vi kunne klippe fra andre kristne blade i Norden og fra den engelsktalende verden. De første danske numre blev trykt og udgivet i 10.000 eksemplarer sammen med Norge. Men senere var det mest praktisk at arbejde med hver vores avis.
Man kunne kun bestille minimum 10 stk. af gangen. Men mange menigheder bestilte 100 – 200 – 500 stk. og brugte den som gratis gadeavis i deres byer. I København solgte vi den på Strøget ved vores friluftsmøder.

Vi lejede et lokale i kælderen i ”Projekt Hus” i Magstrædet, hvor vi var nogle frivillige, der mødtes hver måned for at få en ny avis på gaden.
De første år var det hovedsaligt gaver, der holdt os flydende. Senere i 1975 blev Udfordringen en abonnements-avis, hvor vi fik de fleste betalinger i begyndelse af året. Disse betalinger gjorde, at vi havde penge på vores girokonto, som vi investerede i nogle plakater. Det blev starten til forlaget Scandinavia, som nu i mange år har udgivet over én million bøger i over hundrede lande og stadig er i fuld gang.

Operation Josua

Johnny Noer og Johannes Facius havde begyndt ”Operation Josua” sammen med Rino Lange, (tidligere skibsmægler).
De havde fået en gård, et center på Fyn, hvorfra de evangeliserede rundt omkring i hele Danmark. Samtidigt udgav de et undervisnings-magasin, kaldet: ”NY Vin”, som skulle være et talerør for Unge Kristne.
Deres vision var også at gøre Udfordringen til en del af denne vision, sådan at Udfordringen udkom hver anden måned og Ny Vin hver anden måned.

Forskellig vision

Jeg blev indkaldt til et møde, hjemme hos Johnny i Norgesgade på Amager med de to herrer Facius og Noer, angående disse visioner som jeg ikke havde hørt noget om før.
Her viste de to herrer storsind: Jeg fik valget om at gå med i denne vision, at gøre Udfordringen til et talerør for Unge Kristne, eller også måtte jeg selv stå med ansvaret for Udfordringen fremover.
Jeg valgte den sidste mulighed, da visionen for Udfordringen helt fra begyndelsen var, at det skulle være en tværkirkelig avis og ikke en avis for et bestemt arbejde – med al respekt for den profetiske tjeneste, som Unge Kristne havde i det danske samfund i de år.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Unge kristne holdt friluftsmøder på Strøget i København. I 70’ernes afslappede stil satte man sig bare ned på fliserne, og Jørgen Vium Olesen begyndte at prædike.
Karismatisk fornyelse

Udfordringen forsatte med at udkomme. Vi fik kort tid efter et meget godt samarbejde med flere ledende personligheder, der tidligt kom til at tegne den karismatiske fornyelse i Danmark. Michael Harry, Stig Christensen, Håkon Boysen, Svend Boysen, Christian Twilling, Mogens Larsen m.fl. Der blev dannet en bestyrelse for en selvejende institution, som med nye navne, fungerer den dag i dag.


Artiklen fortsætter efter annoncen:God bibelunderviser

Vi har så utroligt meget at være taknemmelige for, når vi ser tilbage på alt det, som Johannes Facius har betydet – ikke mindst for mig, der som ung og i de første år af vores ægteskab lyttede meget til hans bibelundervisning.
Jeg mødte først Johannes i Gruntvigshus, hvor han en overgang tjente ved at forkynde. Min kone Tone kom til nogle år efter. Jeg husker mange gode bibeltimer, som var til stor velsignelse for mig.
Senere i ”Huset i Knabrostræde” husker jeg ham fra de mange gode bedemøder og bibelundervisningen, som har været med til at forme vores liv og karakter.

Unge Kristne

Det var også en meget spændende tid i Unge Kristnes Komité, hvor mange frimodige beslutninger blev taget.
Købet af huset i Knabrostræde, var en stor og modig beslutning, ligesom udgivelsen af den ”Lille Hvide”, Den Lange Dag, aktionen: ”Vi elsker Jøderne” og mange andre aktioner, som Johannes lagde ryg til, og som vi fik lov til at være med til.
For mig og Tone står denne tid, under Johannes og Johnnys lederskab, som én af de mest spændende og inspirerende perioder i vores liv.
Der var mange udfordringer og livlig debat i både presse og kirkelige kredse. Midt i alt dette stod Johannes fast i sin overbevisning, med en helstøbt karakter og en profetisk holdning, som holdt fast ved den gode bekendelse.
Johannes var en utrolig stor støtte for os andre som var med i kulisserne på den tid.
Frugterne vil vi først til fulde komme til at se og forstå på Herrens dag. Mon ikke, vi til den tid i langt større grad vil forstå, hvem der virkelig betød noget for Guds Rige i vores samtid.