Kærlighedsjulegaver

Selv om de er meget amerikanske, er der
et godt indhold i de to julefilm ”November Christmas” og ”Julekaninen”.Julekaninen og November Christmas er to meget amerikanske familiefilm, hvis historie udspiller sig omkring jul.
Hovedbudskabet i begge er, at kærlighed kan overvinde alt.

Julekaninen: at være elsket

Niårige Julia er et ekstremt forsømt barn, hvis far er ikke eksisterende, og hvis mor er narkoman og prostitueret, og som ryger ind og ud af behandlingshjem og fængsler. Hun identificerer sig med en gammel tøjkanin, hvis lidt triste historie hun hører igen og igen. Lidt før jul bliver hun anbragt hos familien Cooper – det tredje plejehjem på et halvt år. Et par drenge får i julegave hver et luftgevær, og da de med dem kommer til at såre en rigtig kanin, kommer Julia endelig ud af den verden, hun har lukket sig inde i, og begynder langsomt at tø op.
Faderen i historien refererer til ”din ven deroppe”, når han taler med sin kone om Gud, men det bliver ham, der må henvende sig og bede til Gud på et meget kritisk tidspunkt i historien – et tidspunkt, der også bliver et vendepunkt i filmen.
En ganske væsentlig pointe i den kanin-historie, Julia hører, og dermed i filmen er sammenhængen mellem at være elsket og at være ”real”, dvs. virkelig – eller rigtig.
Julekaninen kan nok virke lidt fortænkt og overgearet, men seværdig er den, og det er ikke uden grund, at den har vundet en international familiefilmfestivalpris.

November Christmas: et juleunder

Vanessa er otte år og meget alvorligt syg af kræft, og ingen tror rigtigt på, at hun vil overleve, hvorfor hendes far, Tom, får den vilde ide at ville rykke julen frem til november for at være sikker på, at hun kommer til at opleve den. Det bliver et af de helt store vendepunkter, nej, det største, i Vanessas liv. November-julen i November Christmas er en stor og stærkt virkende kærlighedsgave til Vanessa, der som 23-årig omtaler den som udtryk for ”grænseløs godhed”.
Tom bliver undervejs ven med Jess, der har mistet sin søn og siden da ikke har været venner med Gud. Men efter at Tom har fortalt ham, hvor bange han er for at miste Vanessa, henvender Jess sig til en præst og beder ham om at bede for Vanessa – hvilket resulterer i følgende replikskifte:
– Men du ved vel, at dine bønner vejer lige så tungt som mine.
– Det er længe siden, jeg var en af hans stamgæster.
– Gud kender dig, Jess, og han har aldrig holdt op med at lytte.
Jess nikker, takker og går – og sætter en usædvanlig ”helingsproces” i gang.
Der er i øvrigt godt gang i de store følelser og de rigtige meninger i November Christmas – men langt på vej virker den oprigtig og realistisk, og man forbliver ikke uberørt af dens historie.

November
Christmas (DVD)
95 min.
pris: 95 kr.

Julekaninen (DVD)
95 min.
pris: 55 kr.
Kirkebutik.dk