King’s Singers synger Fadervor

Musik, sjov, glæde og venskab, det er hvad seksmands ensemblet King’s Singers indbyder til i sommeren 2013, når de holder sommer skole 2013 for individuelle sangere, ensembler og kor. Det siger formodentlig lidt om den livs-engagerende indstilling, de har til musikken. Du har muligheden for at melde dig til!

De seks sangere i The King’s Singers har viet deres liv til musik og er med deres brede repertoire, der bl.a. omfatter Beatles-sange, blevet så populære i Fjernøsten, at de nærmest bliver tilbedt som rock-stjerner (foto fra booklet).

Den 2. december gav de koncert i musikhuset i Esbjerg. På deres koncertrejseplan står der derefter snart Tampere (Finland), Rom, Dresden, Luzern (Schweiz) osv. Lidt tal: Det engelske darling-ensemble giver 120 koncerter årligt overalt i Nordamerika, Europa og Fjernøsten. Side om side med det får de tid til at indspille cd’er, hvoraf det er blevet til 150 indtil nu. Over 200 komponister har skrevet musik til dem. Og de har samarbejde om koncerter med komponister, amatørkor og professionelle kor samt symfoniorkestre. Således fx med Sønderjyllands Symfoniorkester ved deres Esbjerg koncert. Der findes et uendeligt antal stykker musik, man kan downloade på internettet med deres arrangementer. I deres diverse workshops forventes der naturligvis det utroligste af dem i pædagogisk, didaktisk og udførelsesmæssig henseende. For at kunne være på toppen hele tiden har de uafbrudt fokus på mange musikalske aspekter, som musikere bruger, såsom klang, frasering (sætningsbygning), artikulation, tekstudtale og indbyrdes timing. De siger, at det at beskæftige sig med musik har en enestående kraft til at stimulere og forbedre ens hjerne og til at bringe mennesker sammen! – Alt sammen meget sympatisk!

Ny King’s Singers-cd

Jesus-bønnen ’Fader Vor’ (Lukasevangeliets korte udgave) former overordnet fordelingen af de 25 numre på deres nye cd. Hver gruppe indledes med en komponists udgave af en sætning af bønnen, og de numre, der følger efter, uddyber og reflekterer emnet.
De fleste stykker musik er af kendte komponister fra renæssancen og den tidlige barok. Desuden er der syv numre af komponister fra vor egen tid og lidt før. Det er især dem, jeg har bidt mærke i. Fire smukke Frans af Assisi bønner sat i musik af Frankrigs måske største midt-1900-tals komponist, Francis Poulenc; og et usædvanligt ”mildt” nummer af Stravinsky, der ellers plejer at kunne sætte rav i tingene. Begge var bekendende katolikker, fantastisk at tænke på, da de samtidig var toppen af kransekagen inden for kultureliten. Så er der amerikanske (og jødiske og, ja, ateistiske, må man indrømme) Leonard Bernsteins udgave af Fader Vor fra hans Mass (messe) m.fl.

Som brugsmusik

Jeg anbefaler som en ide, at man før man beder sit Fadervor, sætter cd’en på og spiller de første tre stykker musik, der indledes med ”Vor Fader, du som er i himlen”. Derefter tager man en meditativ stund. Næste dag gør man det samme med den næste gruppe osv. En særdeles udmærket måde at få denne musik ind under huden på, og at bruge den som brugsmusik. Endnu en julegaveide!
Erik Linow

A Choral Reflection
on the Lord’s Prayer
(The King’s Singers)
68 min.
Kirkebutik.dk-pris: 50 kr.