Opkomling vinder ind på Netanyahu

Med blot tre uger til valget til det israelske parlament, knesset, er der hurtige ændringer i det politiske billede – og nu er statsminister Binyamin Netanyahu pludselig blevet trængt af en opkomling, Naftali Bennet, hvis politik tilmed ligger til højre for Netanyahus
Bennett er den nye mand i israelsk politik, og hans betydnig er den sidste tid vokset så meget, at han og hans politik idag er blevet en af hovedhistorierne i bladet “International Herald Tribune”.

Hans parti, der tidligere var “Det national-religiøse Parti”, menes at ville få 15 mandater af knessets 120 og blive tingets tredjestørste parti, men han drømmer ikke om at blive statsminister – blot at foretage et indhug i den nye partikonstellation, Netanyahu med sit Likud-parti har oprettet sammen med udenrigsminister Avigdor Lieberman og dennes “Israel Beteinu”-parti.

Samtidig med Bennetts optur er der et klart fald for Netanyahu-Lieberman sammenstillingen, som ved tidligere meningsmålinger tegnede sig for 42 mandater, men nu er nede på (anslået) 34.

En (anonym) Likud-politiker siger, at partiet har fejlbedømt vælgerne og troet, at det kunne vinde uden nogen valgkampagne, men at det nu er vågnet op og opdager, at det angribes fra alle sider.

En tredjedel af tilhængerne af Bennetts parti betegner sig selv som “sekulære”, og 40 procent af dets støtter er 30 år og yngre.

– Vi er unge israeleres mest populære parti, siger Jeremy Gimpel – nr. 14 på partilisten – og dette vidner om, at Israels næste generation er lige så glødende og zionistisk som nogensinde.

En af grundene til nedturen for Likud-Irael Beteinu er, at man afventer en forestående tiltale mod Lieberman.

Naftali Bennett, der nu er fremstået som valgkampens nok mest dynamiske faktor, er 40 år og major i hærens reservestyrker, hvor han gjorde tjeneste i den prestigefyldte “Sayeret Matkal”-enhed af kampsoldater i første linje. Han har tjent en formue i Israels voksende teknologiske industri. Han går med hæklet kalot – symbol for religiøse zionister. Han lever ikke i nogen bosættelse på Vestbred-området, men i den velstående by Ra’anana i midten af Israel, fordi – siger han – han kone er verdslig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De har fire børn i alderen 1-7 år. Bennett siger, at han ikke tror på en løsning af den israelsk-palæstinensiske konflikt i hans børns levetid.