EU arbejder på ny Mellemøst-fredsplan

EU arbejder på at genstarte forhandlingerne mellem palæstinensere og Israel i marts, efter en ny regering er blevet dannet i Israel.
Alle nøgleanliggender vil blive drøftet, oplyser internationale kilder. Den detaljerede plan vil have en klar tidstabel for 2013. Planen omfatter nedfrysning af bosættelsesbyggeri.

Initiativet er lanceret af den britiske og den franske udenrigsminster, med støtte fra Tyskland.

Fra israelsk side siges det allerede: “Det vll skubbe os ind i et hjørne”.

En israelsk talsmand siger:
– Der er ved at blive udarbjdet et dokument omfattende principperne for en fremtidig fredsaftale, der vil blive lagt på forhandlingsbordet som en udfordring. Det er sandsynligt, at palæstinenserne vil acceptere planen, og at Israel vil have nogle vanskeligheder med dette. Men der sker meget bag kulisserne.

Planen vil omfatte nedsættelse af en regional komite med deltagelse af bl.a. Egypten, Jordan og Golf-staterne.

Talsmanden siger videre:
– Europæerne kan ikke tvinge os til at indgå en aftale, men de kan bringe os i en ubekvem stilling. Den foreslåede komite vil marginalisere Israel, men en afvisning vil blive opfattet som en generel afvisning af fredsprocessen.

Palæstinenserne har allerede sagt, at de vil indfinde sig, hvis der fremsættes en indbydelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Livni

Lederen af det nye Hatenua-parti, tidl. udenrigsminister Tzipi Livni, siger om planen:
– Til marts vil verden præsentere os for en fredsplan, som enten vil blive påtvunget os eller vi må fremsætte vores egen plan. I sidstnævnte tilfælde vil vi kunne forny vores alliance med moderate i regionen og vil bedre kunne håndtere den ekstremistiske front. Det er derfor vigtigt at have en regering som fremmer en virkelig fredsproces.

Jordan

Jordans kong Abdullah siger, at Amman er ved at konsolidere oprettelsen af en international koalition.
Han siger i et interview med en fransk avis:
– Vi arbejder nært sammen med flere europæiske lande om at få effektive og gennemførlige ideer op på bordet, som vil gøre det muligt for USA at engagere sig og spille en ledende rolle efter starten af præsident Barack Obamas nye embedspriode.


Artiklen fortsætter efter annoncen: