Israel til valg tirsdag – mange mener skæbnevalg

På tirsdag går 5.6 millioner israelske vælgere til knessetvalg. Mange mener, det er et skæbnevalg, hvor de er med til at afgøre Israels fremtid – og Israels plads i verden.
Og hvordan Israel vil blive opfattet blandt nationerne. Kan det fortsat gå en enegang efter devisen ”Den der står alene, står stærkt”, eller vil de mange tvivlende indse, at nu går det ikke længere.

Israel er et nøgleland i den forstand, at hvad der sker i Mellemøsten, berører hele verden.
Valget vil også blive nær fulgt langt fra Israel.

Uvished

Helt til denne weekend havde titusinder af vælgere håbet, at der i sidste øjeblik ville opstå en politisk konstellation på center-venstre fløjene, der kunne svinge retningen, men det ser ikke sådan ud længere.

En meget stor del af vælgerne er apatiske, hvilket er sjældent før et valg i Israel. Der har været en mat optakt til valget. Ingen plakater med portrætter og slagord af den eller den kandidat eller parti. En tam udgave af demokrati.

En stor del af de apatiske har ingen respekt for eller tillid til politikerne – dertil har der været for mange sager med manipulationer og korruption hos deres folkevalgte repræsentanter.

Antallet af vælgere er steget 11 gange, siden valget til det første knesset fandt sted i 1949.

Svarer til 21 mandater

Henved en fjerdedel af vælgerne ved få dage før valget ikke, hvem de skal give deres stemme. Dette svarer til 21 knessetmandater, vil kunne afgøre sammensætningen af den næste regering.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Prognosenn er, at højrefløjen vil vinde klart, men nok med færre stemmer end antaget, alligerl tilstrækkeligt til, at Benyamin Netanyahu vil fortsætte som statsminister og trække Israel yderligere til højre.

Den sidste opinionsundersøgelse viser, at Netanyahus Likud-højreparti i konstellation med tidl. udenrigsnminister Avigdor Liebermans endnu mere højreliggende ”Israel Beteinu”-parti, andre højrepartier og de ultraortodokse partier vil opnå 63 mandater af knessets 120, mens center-venstre grupperne og de arabiske partier vil opnå 57. Alene Netanyahu-Lieberman konstellationen ventes at opnå 32 mandater, 10 færre end forudsagt, men alligevel nok til at vinde dysten…


Artiklen fortsætter efter annoncen:Arbejderpartiet

Oppositionsleder ventes at blive formanden for Arbejderpartiet, Shelley Yacimovich, hvis parti menes at vile opnå 17 mandater.

34 partier stiller op til valget. Mange afdem har ikke en chance for at komme over tærsklen. Og de ved dette på forhånd. Mange håber, at en ny regering – uanset hvem der kommer ntiol at lede den – vil have færre medlemmer end den nuværende, og at man vil afskaffe det, der betegnes som ”minister uden portefølje”.

Over 20.000 politibetjente og tusinder af andre sikkerhedsfolk vil være udkommkanderet på valgdagen for at holde orden og skabe sikkerhed – og prøve at forhindre valgsvindel.

Valgdeltagelsen vil i nogen grad være afhængig af vejret, men der spås ”opholdsvejr”.
Prognosen er klar: Netanhyahu vinder valget.
– Hans første handling bør være at sige ”undskyld” til præsient Barrack Obama, siger en politisk kommentaror.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Og hvad siger palæstinensere til valget? Mohammed Ishtayeh, en af den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas’ nærmeste medarbejdere, siger, at Netanyahu dræber to-stats løsningen, oga t Israel er på vej til at blive en apartheid-agtig stat, som det tidligere Sydafrika.