Kirkeminister mener, at Folkekirken er en succes

Ifølge Manu Sareen skal præster og kirkefolk bare lade være med at tale om, hvor galt det står til. Folkekirken skal være meget rummelig, dog var ministeren irriteret på bl.a. Indre Mission.”Kirken er sin egen værste fjende. Præster og andre kirkefolk udtaler sig for ofte om, hvor galt det står til, og hvor trist det hele er. Men i virkeligheden er kirken en kæmpe succes.”

Kirkeministeren var inviteret til den kirkelige mediedag, som Kirkeligt Medieakademi for tredje år arrangerede sammen med Kirkeligt Mediecenter og bl.a. Menighedsrådsforeningen. Det foregik på Trinity kursuscenter ved Fredericia.

Det sagde Manu Sareen ved Kirkernes Mediedag lørdag den 19. januar i Fredericia.
Mediedagen var arrangeret af Danmarks Kirkelige Mediecenter og Kirkeligt Medieakademi. Desuden var også Menighedsrådsforeningen, Sognemedhjælperforeningen og Folkekirken.dk med som indbydere. Og det kom da også til at handle mest om folkekirkens behov for bedre omtale i medierne.

Tal ikke kirken ned

Kirkeminister Manu Sareen advarede i sit oplæg imod ”at tale kirken ned” gennem negative og problemfokuserede debatindlæg i medier som Kristeligt Dagblad om bl.a. homofile vielser. For det står ikke så slemt til, som det fremgår af medierne, mente han.
Manu Sareen fortalte bl.a., hvordan hans kolleger i andre europæiske lande undrer sig over, at folkekirken ikke mistede flere medlemmer og at over halvdelen af danske unge vælger at blive konfirmeret.

Kommunikation er kirkens DNA

”Fra begyndelsen har kirken gjort sig umage med at kommunikere til helt almindelige mennesker, og det skal den blive ved med. Jesus lagde nemlig kommunikation ind som en del af kirkens DNA med ordene: ”Gå derfor hen og gør alle folkeslagene til mine disciple”. Det er helt centralt i kristendommen, og kirken skal ikke være bange for at tage nye kommunikationsformer i brug, bare de virker,” sagde kirkeministeren.

På Kirkernes Mediedag medvirkede også kommunikationsrådgiver Søs Marie Serup og tidligere redaktør, nu generalsekretær i Bibelselskabet, Morten Thomsen Højsgaard. Ind imellem var der ikke færre end 16 workshops.
Nytænkning nødvendig

Sareen roste nytænkning som fx. at Vor Frelsers kirke på Christianshavn spillede Postmand Per fra klokkespillet, da børn og forældre var på vej i skole og børnehave.
Pludselig så folk kirken, som de ellers var gået forbi dag efter dag. De stoppede op og forholdt sig måske for første gang til kirken. Han nævnte også kirkens deltagelse i okkulte messer som en god måde at møde danskerne på.
Men ministeren mente, at der indenfor kirken var ”en gruppe” som var imod moderne kommunikationsformer.

Brug de sociale medier

For Manu Sareen var der ingen tvivl om, at kirken også bør være synlig på facebook og i andre sociale medier.
I forbindelse med højtider og store begivenheder som dåb og begravelse søger mennesker ofte de traditionelle ritualer, hvorimod det i hverdagen ofte er det alternative og nytænkende, der kan få dem til at stoppe op og tænke, pointerede han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vær hvor mennesker er

Han roste, at unge Københavnske præster deltager i baby- eller bryllupsmesser. Der snakker de med mennesker om livets store spørgsmål, og er med til at skabe modhistorier til de negative historier om kirken. Og de kritiske røster må, ifølge Manu Sareen, forholde sig til, at kirken er nødt til at følge med tiden.
– Der går ingen skår af kirken ved at udvise rummelighed – og hvis noget virker for nogen, så vil jeg blot glæde mig over det, sagde ministeren.

At tale positivt

– Men præster skal for alt i verden passe på med at spydig omtale af hinanden. Ord skaber virkelighed. Og det gør negative ord også. Så fortæl i stedet den gode historie, og diskutér uenigheder på en positiv måde. sagde Manu Sareen.
Han undlod dog ikke selv at tale nedsættende om ”det indremissionske månedsblad”.
– Jeg ved ikke, hvorfor de sender det til os, bemærkede han og henviste til en artikel han undervejs havde læst om, at ”et fremmedlegeme er trængt ind i kirkens hjerte.”
– Hold da kæft. Hvad er det for en måde at omtale andre mennesker på, sagde kirkeministeren – om Indre Mission, som er Danmarks største kirkelige bevægelse. Indre Missions Tidende udkommer i øvrigt hver uge.
Henri