Ny stjerne i israelsk politisk – 49-årige Yair Lapid

En frisk politisk vind går over Israel med den 49-årige tidl. journalist, Yair Lapids, overtagelse af en central magtposition, der båder godt på mange fronter – forholdet til araberne, til udlandet og hjemmebanen.
Han er den nye politiske “kongemager”, som statsminister Binyamin Netanyahu, der blot kunne notere et beskedent valgresultat, nu bejler til for at få ham til slutte sig til Netanyahus højredrejede regering.

Lapid spiller sit spil med kortene tæt til kroppen. Selv om han er ny mand i knesset, kender han sit ansvar og spillets regler. Han afviser selv at blive regeringschef, men vil måske acceptere en senior post som udenrigsminister.

Han erobrede hjerterne hos Israels stille flertal med sin personlige charme og klare budskaber, som imødekom manges krav om bl.a. social retfærdighed – heriblandt lavere boligpriser – der kom til udtryk ved teltbyprotesterne i Tel Aviv og andetsteds i Israel for halvandet år siden.

De klagepunkter, som hundredtusindsr præsenterede på gaderne i sommeren 2011, er ikke forsvundet, men er nu lagt frem til behandling.
En af Lapids tilhængere, computereksperten Elad Shoshan, 29, siger, at Lapid talte stærkt om, hvordan alt i Israel er “på hovedet”, mens en anden, den 52-årige bogholder Roni Klein, siger, at “middelklassen betaler høje skatter, men ikke får nogen service for dette”.

Ifølge en repræsentant for et opinionsundersøgelses-bureau definerer 40 procent af Lapids støtter sig som oprindeligt “højredrejede”.

Indbegrebet

Vicepræsidenten for Israels åbne Universitet, professor (i statsvidenskab) Tamar Hermann, betegner Lapid som “indbegrebet af den israelske drøm” og siger om hans vælgere at de “tilhører Israels hovedstrøm”.

Den 61-årige Ayasha Rosenthal siger, at hun valgte Lapid fordi hun ledte efter en leder, som er menneskelig- og “fordi han ser godt ud”.
-Flertallet af israelere er kommet til den slutning, at der ikke bliver noget nyt Mellemøsten, har Lapid udtalt. Det vi ønsker er ikke et godt ægteskab, men en anstændig skilsmisse.

Den politiske sagkyndige, Stephen H. Miller, siger, at Lapids store fremgang skyldes, at et “enormt antal ubesluttesomme vælgere” gik ind for ham i sidste øjeblik .


Artiklen fortsætter efter annoncen:26 kvinder

I det nye knesset vil der være 50 nye medlemmer – mange af dem hidtil ukendte ansigter i offentligheden. 38 er religiøse, og der er et rekordstort antal kvinder, 26, dog stadig langt fra den store repræsentation af kvinder i skandinaviske parlamenter.

Fra Likud-partiets egne rækker kommer i formiddag em kritisk udtalelse mod partiet af knessetformand Reuven Rivlin, nr. 10 på på Likud-Israel Beteinus fællesliste.
Med henvisning til valgresultatet siger han:
– Offentligheden har givet Likud et gult kort. Paritet vil nå frem til dets konklusioner om faldet fra højderne..


Artiklen fortsætter efter annoncen:USA

Det hvide Hus’ talsmand, Jay Carney siger, at Israel nu må genantænde fredsprocessen, og at USA er lige så forpligtet som altid til Israels sikkerhed.

Carney afvise at spekulere om Netanyahus bestræbelser på at danne en ny regeringskoalition.
På spørgsmålet, om præsident Barack Obama og Netanyahu fortsat vil arbejde sammen trods deres stridbare forhold, sagde Carney:
– Jeg vil gerne pointere, at ingen anden leder har mødtes oftere og ført flere telefonsamtaler med Obama end Netanyahu.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jordan

Den første arabiske kommentar til valget kom fra Amman, hvor den jordaske udenrigsminister, Nasser Judeh, sagde, at uanset den nye israelske regerings politiske tendens må den forpligte sig til en to-stats løsning af den israelsk palestinensiske konflikt..

Puslespil

Og nu er puslespillet om sammensætningen af den nye Netanyahu-regering i fuld gang.

Her er Lapid i førersædet – han er blevet “kongemager”..