Masser af vand under god vinter i Israel

Vinteren har sat ind i Israel med stor nedbør og masser af vand, og landets indbyggere forbereder sig nu på en weekend med megen regn, der begynder i nord og går sydpå med tordenvejr, sne på Hermonbjerget og muligvis oversvømmelser i Jordandalen, Den judæiske Ørken, kystsletten og med sandstorme i syd.
Mens dette skrives er det solskin og let sommerligt, men om et par timer – siger Meteorologisk Institut – vil det gå løs med et brag. Mandag forventes at blive regnfuld, stormende og med kulde fra nord til Negevørkenen. Og der ventes mere sne på Hermonbjerget, hvor der allerede ligger høj sne, og skisæsonenen er åbnet.

Vandstanden i Genezaret Sø er steget med 50 centimeter i december – rekord for de sidste 20 år – og fra september til december var nedbøren gennemsnitligt 133 procent af det normale.

Halvdelen af stigningen i Genezaret Søen skete under en særdeles regnfuld tre-dages periode i december, da 97 millioner kubikmeter vand flød ind i søen – en firedobling sammenlignet med samme periode ifjor.

Fra kibbutz Bet Haemek i det vestlige Galilæa meldes om en strøm af 30 kubikmeter vand i sekundet.
– Strømmen er så kraftig i Jordanfloden, at der ikke er oplevet noget lignende siden december 1969, siger en talsmand for Den israelske Vandmyndighed.

Israelere tager i stort tal nordpå for at opleve sneen, drive vintersport og se vandfald. Det bruser og koger i Jordanfloden og denne bifloder, og mange siger, at det er lige så attraktivt som en tur til udlandet.