Optrapning ved Syriens gænse – Iron Dome flyttes nordpå

I takt med optrapningen i den syriske borgerkrig og Israels bekymring over, at de store syriske lagre af kemiske våben skal falde i hænderne på radikale islamister, har den israelske hær stationeret “Iron Dome” missil-forsvarsbatterier i den nordlige del af landet, heriblandt i Haifa-området.- Denne stationering er rutinemaæssig, siger en israelsk militær talsmand, der ikke ønskede at uddybe dette nærmere.

Syriens præsident Bashar Assad er i besiddelse af store mængder af de dødelige Sarin og sennepsgasvåben, såvel som “VX nervegas-agenter”, der kan påsættes “Scud”-missiler som kemiske sprængladninger.

Disse kemikalier kan også placeres i særlige artillerigranater, eller nedkastes fra luften.

Syriske oprørsstyrker har i weekenden kæmpet imod styrker, der er loyale over for Assad, i det
sydvestlige Damascus og lukket hovedvejen til den sydligere beliggende by Dera’a, oplyser aktivister.

Nogle sagkyndige mener, at Syrien er i besiddelse af verdens største lager af kemiske våben.

– Det er en reel fare, siger en israelsk talsmand. Vi er bekymrede over, om fanatiske elementer af Assads nære allierede, Hizbollah, vil forsøge at storme kemiske våbenlagre.

Netanyahu

Statsminister Binyamin Netanyahu har – efter et nyligt besøg ved nordgrænsen – rådført sig med højtstående officerer og efterretningsfolk om de syriske våben, og har siden udtalt:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg er bekymret over dødelige våben i Syrien, som er begyndt at falde fra hinanden. jeg vil prøve at danne den bredeste og mest stabile regering for at imødegå truslerne mod Israel.

En israelsk politisk sagkyndig mener, at Netanyahu måske hae en anden interese i at blæse sikkerhedssituationen op nu for at hjælpe ham til hurtigere at danne regering.

– Sikkerhedstruslen vil øge følelsen hos potentielle partnere, at det er presserende at få skabt en koalition hurtigst muligt, siger denne sagkyndige.


Artiklen fortsætter efter annoncen: