Så tag da imod…

Somme tider er det godt at tage imod hjælp fra andre i stedet for hele tiden at være selvhjulpen.
Ih, hvor jeg græmmede mig forleden. Jeg skulle ned at handle med den mindste i barnevognen – og bedst som jeg var godt på vej, brød den sammen. Der knækkede en skrue i den ene side – og bum – knap så pæn at se på og helt elendig at køre med, var barnevognen. Men det er nu ikke derfor jeg græmmer mig.
Heldigvis betyder godt på vej kun 100 meter hjemmefra, så der var ikke andet at gøre end at hanke op i de sørgelige rester og vende snuden hjemad. Men allerede før jeg har gået få skridt, tilbyder min næsten-næsten nabo at bede hendes mand om lige at fixe den for mig. Men dansk, som jeg er, afviser jeg hendes venlige tilbud – jeg har en ekstrabarnevogn derhjemme – og min egen mand kan da sagtens fixe denne for mig.
Da jeg har slæbt vognen yderligere 50 meter, støder jeg ind i min allersødeste nabo, som tilbyder at låne mig hendes søns barnevogn. Det afviser jeg naturligvis også.
Først da jeg er nået helt hjem, er det gået op for mig, at jeg har dummet mig. Og det er derfor, jeg græmmer mig.
Vi har købt hus og skal formentlig bo her på vejen i mange, mange år, og jeg har netop misset en fantastisk mulighed for at komme i taknemmelighedsgæld til mine naboer ved at være så ekstremt selvhjulpen. Jeg snakker ofte op og ned af stolpe om, hvor gerne jeg vil, at vi skal komme hinanden noget mere ved her i Danmark, og når jeg så har muligheden, har jeg mere travlt med at have nok i mine egne løsninger.
Den gode nyhed er, at jeg lærer af mine fejl. Forleden stod jeg i Netto en fredag sidst på eftermiddagen. Træt efter en lang uge med syge børn og med en propfyldt indkøbsvogn. Familiens mindste var blevet træt af at sidde på sædet i vognen, så hun hang på den ene arm, mens jeg med den anden kæmpede en håbløs kamp for at få lagt varerne på båndet, før kassedamen skulle bruge dem.
Da lyder de forjættende ord bag mig: ”Skal jeg ikke lige hjælpe?” – og denne gang husker jeg at sige jatak!
Nogle gange vil vi kristne så utrolig gerne være hjælpsomme og gode mod mennesker omkring os – men hvis vi ønsker en ligeværdig relation, er det vigtigt, at vi også husker at tage imod deres hjælp. Der er ingen, der ønsker bare at være et hjælpeprojekt for os.

Af Eva Maria Jørgensen