Svensk pilgrim fandt venner i Sacre Coeur

I 2008 gik den svenske præst Peter Artman ind i Sacre Coeur katedralen i Paris.

Peter Artman

Han havde et års sabbatsorlov for at studere Europas åndelige historie og skrive en bog om det. Bogen kom da også senere på Artos Forlag. Den hedder ”Ny endräkt. Vävd i ett stycke.” (Ny enhed – vævet i et stykke.)
Peter Artman var bl.a. i Paris for at se nærmere på den franske fornyelsesbevægelse Taizé og dens åndelighed.
I Sacre Coeur mødte han imidlertid en gruppe forbedere fra hele Europa. De var i Paris, fordi Frankrig netop da skulle overtage EU-formandsskabet. Og forbederne ønskede at bede for det lands regering, som det kommende halvår har formandsskabet. Lige siden har gruppen af forbedere, som kalder sig European Union of Prayer hvert halvår mødtes i hovedstaden til det land, som overtog formandsskabet.
Da Sverige netop skulle overtage formandsskabet i efteråret 2009, bad man Peter Artman om at være med til at arrangere en bønnesamling i Stockholm. Han kontaktede den svenske præst Carl Erik Sahlberg, som også er bekendt for en del danske læsere, da han fx har skrevet et lille hæfte om ”Effektiv bøn” – foruden en lang række kirkehistoriske og andre bøger. Bønnesamlingen blev derfor holdt i Sankta Clara kirken, som både tiltrækker gadens kriminelle og medlemmer af kongehuset på grund af sit fokus på det sociale og på bøn.
Sådan blev den ydmyge svenske præst involveret i noget, som ligger hans hjerte meget nær. Bøn for nationerne.
I den forløbne uge var han således i Kolding, da Bedehus Danmark holdt sin årlige bedeuge, hvor der også blev bedt for politikere og alle i høje stillinger.
Til daglig er Peter Artman præst i Svenska Kyrkan i Vestgötland – en time fra Gøteborg mellem de to store søer, Vänern og Vättern.
Han er også aktiv i den svenske Oas-rörelsen, der svarer til den danske Oase-bevægelse, men dog er mere præget af det højkirkelige. Bevægelsen samler også 5-6.000 kristne hver sommer.
I Sverige har man i den svenske folkekirke, Svenska Kyrkan, oplevet noget af den samme udvikling som i Danmark med indførelse af vielser af homofile par. Og det har i Sverige fået flere til at forlade folkekirken. Ca. 1 pct. melder sig ud om året, så man nu ligger nede på ca. 75 pct., fortæller Peter Artman.
Han har dog valgt at blive og glæder sig over, at det fx er muligt at samle 15.000 svenskere til en Jesus-manifestation hvert år, og at initiativer som Sverigesbønnen på Sveriges nationaldag 6. juni også bakkes op.
Og ikke mindst glæder han sig over, at kristne fra de nordiske lande nu også er begyndt at bede sammen.
Henri