Jordan vil hemmeligt købe gas fra Israel

Partnerne i Israels Tamar-naturgasfelt har ført hemmelige samtaler i de sidste måneder om eksport til Jordan af israelsk gas med henblik på driften af en potaske-fabrik på den jordanske side af Det døde Hav.
Det er den israelske avis, “Ha’aretz”, der skriver dette og beretter om, at gassen vil blive leveret gennem den israelske gasrørledning, som betjener “Israel Chemical’ Dead Sea Work”-anlægget
i Sodoma ved Dødehavet. Det vil ikke koste meget at forlænge rørledningen til Jordan.

Bladet skriver, at forhandligerne viser, hvor desperat det hashemitiske kongerige er for at overveje et sådant anliggende som at få leveret gas fra Israel,

En israelsk gaskontrakt med Jordan vil styrke bilaterale forbindelser og hjælpe Jordans belejrede kong Abdullah, som føler, at hans støtte falder i takt med voksende energipriser og andre fortrædeligheder.

Jordan importerer 97 procent af dets brændstofbehov og betaler for dette henved en fjerdedel af dets bruttonatioalprodukt. 88 procent af energibehovet er i form af naturgas.

Indtil revolutionen i Egypten, som styrtede præsident Hosni Mubarak i begyndelsen af 2011, har Jordan importeret naturgas fra Egypten via en rørledning under Sinai med en årlig leverance af ca. 3 milliarder kubikmeter.

Sabotage

Jordan oplevede – ligesom Israel – at gasforsyningen blev afrudt ved sabotagehandllinger, der begyndte i februar og medførte langvarige afbrydelser.

Det hashemitiske kongdømme var tillige belemret med ekstra udgifter på 6.6 millirader dollars til elektrcitetsproduktion, hvilket tvang regeringen til at øge subsidier med 1.6 milliarder dollars for at undgå en fordobling af el-priserne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israels kontrakt med Egypten blev ensidigt annulleret i april ifjor, men ulig denne kontrakt blev forsyningen til Jordan fornylig fornyet.

Fra andre steder

Jordan undersøger nu, skriver “Ha’aretz”, andre importmuligheder, bl. a. fra Qatar og Irak.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Udover de politiske problemer en israelsk gasaftale vil medføre for Jordan, har Tamar-feltet begrænset kapacirtet med at levere gas, fordi det blot har en enkel rørledning fra gasfeltet ude i havet til den israelske kyst. Inden 2018 ventes der imidleretid at være blevet installeret yderligere kompressorerr, som vil kunne øge rørledningens kapacasitet med 25 procent – og gøre det muligt at få flere aftagere af israelsk gas