Kerry advarer Iran inden sin Mellemøstrejse

USA’s nye udenrigsminister, John Kelly, har inden sin Mellemøstrejse advaret Iran om, at det påhviler Teheran at gøre fremskridt i de forhandlinger med vestmagter, der skal genoptages senere i måneden.
Kerry udtalte dette med FN-generalsekretær Ban Ki-moon ved sin side før deres møde i udenrigsministeriet i Washington.

Kerry sagde, at “USA ikke skal fanges i forsinkelse efter forsinkelse i processen med at forhandle med Iran”.

Han sagde kun lidt om en genoptagelse af de israelsk-palæstinensiske fredsforhandlinger, blot dette:
– Vi må alle gøre en særlig indsats for at skabe en to-stats løsning, før vinduet af muligheder lukkes.

Mellemøst-rundrejsen bliver Kellys første officielle besøg i udlandet. Det ventes at ville finde sted i slutningen af februar. Udover Mellemøsten ventes Kerry at ville besøge flere europæiske lande.

Han har mange problemer på sin palet: Egypten i kaos, Syrien i borgerskrig, den fastfrosne israelsk-palæstinensiske fredssproces og truslen fra Nordkorea efter atombombesprængningen.

Kerry vil sætte sit eget, personlige præg på amerikansk udenrigspolitik. Han har været dybt optaget af denne under 28 år i senatets udenrigskomite, de sidste fire år som formand. Besøget vil fokusere på nogle af de mest problematiske af disse anliggender, heriblndt Det hvide Hus’ opfordring til EU om en skærpet aktion mod Hizbollah-terroristorganistaionen.

Fremfor alt ventes Kerry at ville gøre forarbejdet til præsident Barack Obamas forestående Mellemøst-rundrejse til Israel og en række arabiske lande.