Den overlevende ”Anne Frank”

De fleste kender Anne Franks dagbog om den hollandsk-jødiske pige, der levede i skjul en del af 2. verdenskrig, men døde i koncentrationslejr. De fleste, der har læst den, er blevet dybt berørt af den.
For nylig blev jeg opmærksom på Claras krig af Clara Kramer. Clara levede sammen med sin familie skjult i 18 måneder – men hun og familien overlevede krigen. I dag er hun over 80 år. Hun har viet sit liv til at tale om holocaust, og det er der også kommet en uhyre spændende og velskrevet biografi ud af.
Clara Kramer var en helt almindelig pige på 15 år, da 2. verdenskrig brød ud, men hun var også polak – og jøde. Sammen med 17 andre mennesker fra 3 familier levede hun i 18 måneder i en bunker, der var gravet ud i en af familiernes kælder, og i de 18 måneder førte Clara dagbog – og dagbogen danner grundlag for Claras krig, der er gribende, ikke til at ryste af sig og dybt personlig. Vi følger Claras og de 17 andres enestående kamp for at overleve, men også, hvordan en folketysker og antisemit sammen med sin kone hjælper de 18 med at overleve.
Bogen er ikke ny, men anmeldes alligevel, fordi den fortjener at blive læst af rigtigt mange, og rigtigt mange fortjener at få mulighed for at læse den.
Bjarne Nederby Jessen

Clara Kramer
og Stephen Glantz:
Claras krig
368 sider • 249 kr.
Gad