Baseret på en sand historie:
Enestående redningsaktion

I otte dage i 1976 holdt alle i Israel vejret, da palæstinensiske terrorister kaprede et Air France jetfly på vej til Tel Aviv. Lynaktion Entebbe er en filmatisering af den redningsaktion, den israelske regering iscenesatte for at befri gidslerne.
Operation Entebbe var en redningsaktion udført af kommandosoldater fra det israelske militær i Entebbe lufthavn i Uganda den 4. juli 1976. En uge tidligere, den 27. juni, var et Air France fly med 248 passagerer blevet kapret af medlemmer af Folkefronten til Palæstinas Befrielse og af den Rote Armée-lignende bevægelse, Revolutionære Celler, fra Tyskland, og fløjet til Entebbe lufthavn, der lå nær Kampala, hovedstaden i Uganda. Flykaprerne adskilte israelere og jøder fra den større gruppe og tvang dem ind i et andet rum. Over de følgende dage blev de 147 ikke-israelske gidsler frigivet, mens de israelske passagerer sammen med piloten Captain Bacos, der nægtede at forlade flyet uden resten af passagererne, forblev som gidsler.
Tv-filmen Lynaktion Entebbe fra 1976 fungerer fint som en actionfilm, men det mest spændende ved historien er det politiske dilemma, den israelske regering står overfor. Mens resten af verden forsøger at balancere gidseltagernes trusler med Ugandas suverænitet som stat, som betyder, at FN ikke bare kan invadere landet, beslutter den israelske regering at træde udenfor fællesskabet, selvom det kan betyde store politiske konsekvenser for staten.
Jeg nød, at Lynaktion Entebbe med sin næsten dokumentar-lignende skildring af den dramatiske redning ikke bærer præg af den form for over-sentimentalitet, der nogle gange kan drukne en films historie, men filmen lider desværre under sin alder og under det faktum, at den har et meget lille budget i forhold til de Hollywood-glansbilleder, vi er vant til. Men hvis man kan se igennem fingrene med den slags skønhedspletter, er filmen en fin følgesvend til den Oscar-vindende Operation Argo.

Lynaktion Entebbe (DVD)
140 min.
Kirkebutik.dk-pris: 95 kr.