Oscar for bedste film: Operation Argo Oscar for bedste film: Operation Argo
Teheran Tur/Retur

Årets Oscar-vinder Argo, den absurde, men sande historie om et hold CIA-agenter, der forklædt som et filmhold tog til Iran i 1979 for at redde seks amerikanske diplomater, forvandles i instruktør Ben Afflecks hænder til en strømlinet og fængslende spionage-thriller.

Ben Affleck spiller selv hovedrollen som Tony Mendez i sin ”Operation Argo” (still fra filmen: © 2013 Warner Bros. Entertainment Inc.)

Argo handler om den utrolige historie om CIAs ”udredelses-ekspert” Tony Mendez, der sammen med et hold CIA-agenter må tage til Teheran og agere filmhold for at redde seks amerikanske diplomater ud af Iran. Forklædt som en canadisk producent, der leder efter et sted at filme en ikke-eksisterende Star Wars-kopi kaldet Argo, bliver det til begyndelsen på et spil kat-og-mus mellem CIA-agenterne og deres iranske ditto, der vil fastholde publikum på det yderste af deres sæder under hele filmen.
Argo finder sted på højden af den iransk-amerikanske konflikt i 1979-80, og filmen viser Affleks modenhed som instruktør: Det kunne være så let at falde i den ærkeamerikanske patriotismes fælde eller sælge ud af den sande historie via billige karakterkneb, der spiller på vores sympatier – i stedet er Argo en mere fuldendt og kompleks film, hvor historiens tyngde løftes af en overraskende sans for humor. Gennem brug af ægte nyhedsoptagelser minder filmen os om, at ekstremisme fandt sted i begge lande, at begge lande lagde brænde på bålet i eskaleringen af konflikterne, men modsat Zero Dark Thirty, en anden thriller der også bygger på en sand historie, holder Argo sig fra de helt store kontroverser og lader i stedet publikum om at drage deres egne politiske konklusioner.

Operation Argo • 120 min.
På dvd: 26. marts