God kunst udfordrer dig

Månedens kulturinterview med Anne-Katrine Buch
MA i litteraturvidenskab, arbejder i Politikens Boghal.
Hvilke kunstarter bruger du tid på – og hvorfor?
Jeg har en forkærlighed for teatret. Der er noget utroligt udfordrende over at sidde og se, hvordan et stykke tekst bliver levendegjort for øjnene af dig. Det er det samme, der sker, når man fx hører et bibelstykke blive læst op. Pludselig forvandler teksten sig, konstruerer sig selv på en anden måde, og du ser den i et nyt lys. Jeg har set Shakespeares Hamlet i fire forskellige opsætninger. Og hver gang lærer jeg noget nyt – om mig selv og om den måde, jeg ser verden på.
Jeg er også meget begejstret for film og tv-serier. I modsætning til teatret er film og tv en mere lettilgængelig oplevelse, fordi vi får det hele serveret, men det er på den anden side også dens styrke. I løbet af to timer får jeg lov til at se, hvordan andre ser verden – uanset om det er en farvestrålende fransk fabel a la Amélie, eller en grusom apartheid-allegori i science fiction-klæder i District 9.
Når det så er sagt, er min første og sidste kærlighed altid bøgerne. Romanen er den genre, der giver mig mest i forhold til det, at træde ind i andre menneskers liv og se verden, sådan som de ser den. Det er en kæmpe gave, og igen – en udfordring. Charles William Eliot, der var professor i litteratur på Harvard University, har sagt, at ”books are the quietest and most constant of friends; they are the most accessible and wisest of counsellors, and the most patient of teachers.”
Det er det, der er pointen ved kunst. God kunst – uanset hvilken genre – holder et spejl op for dig, udfordrer dig, provokerer dig, underviser dig og får dig til at tænke.

Hvilke kunstprodukter har betydet (eller betyder) mest for dig? Eller: Hvilke kunstprodukter ville du nødigst undvære?
De fleste mennesker, der træder ind i min lejlighed for første gang, får sig lidt af et chok. For der står og ligger bøger overalt – jeg har sågar bøger på min skohylde for tiden. Jeg bliver grådig, hver gang jeg ser en ny bog – alle de historier der ligger og venter på mig!
Jeg plejer at lave en slags top fem over mine yndlingsbøger hvert år: I år er det den nye oversættelse af Jorge Luis Borges’ Fiktioner og andre fiktioner, Marilynne Robinsons Gilead (som den har været det de sidste syv år), Alexi Zentners Touch, der kommer på dansk senere i år, Jeanette Walls’ Glasslottet og China Miévilles Embassytown, der ligger på toppen.

Hvilke kristne bøger har betydet mest for dig?
Min mor og far læste C.S. Lewis’ Narnia-bøger for os, da vi var børn. Da jeg som teenager begyndte at stille spørgsmål om Gud, og om det, at være kristen, stak min far mig Det er Kristendom. Ingen bog har som den formået at give mig svar på alle de ting, jeg tumler med som kristen og som menneske, og jeg trækker stadig mit slidte eksemplar frem, når jeg har brug for trøst, for forståelse og indsigt. To andre bøger, jeg holder meget af, er Den nåde jeg ikke kendte af Philip Yancy og Den fortabte søn vender hjem af HenriJ. M. Nouwen. Begge bøger handler om tilgivelse og om Guds ufattelige, store kærlighed – ord jeg aldrig bliver træt af at høre.