Tre ny-kristne dræbt af Boko Haram efter trusselsbrev

Trusselbrev i Udfordringen i januar var alvorligt ment: Tre blev dræbt få dage efter, at en fransk familie var blevet bortført i samme område.I januar 2012 fortalte vi i Udfordringen om, at én af de nye kristne, Davoud, som havde kontakt til vores kristne radioarbejde, havde fået et trusselsbrev fra den islamiske terrorgruppe Boko Haram. I sidste uge blev han dræbt sammen med to andre kristne…

Dovoud, som var blevet kristen for nylig, blev i januar truet af Boko Haram. Da han ikke vendte tilbage til islam, blev han dræbt…

Drabene skete kun få dage efter, at Boko Haram bortførte den franske familie på syv personer, som vi fortalte om i uge 9. De er stadig skjult af bevægelsen, som kræver alle fængslede medlemmer frigivet for at løslade familien, der omfatter fire små børn.
Undertegnede mødte familien kort før bortførelsen. I den efterladte bil blev der bl.a. fundet et Ny Testamente, så familien er muligvis kristen.
Udfordringens kontaktperson i radioarbejdet oplyser, at de tre ny-kristne, som blev dræbt, var på vej hjem fra fiskeri i Tchad-søen. De blev holdt an af bevæbnede islamister, som udspurgte alle om deres navne. Derefter skød de de tre personer og udstødte deres muslimske kampråb.
To døde straks, mens den tredje døde senere på hospitalet.
En af de døde havde modtaget trusselsbrevet, som vi bragte i Udfordringen uge 3 sidste år.
De tre tilhører kotoko-stammen, som taler arabisk og bor i nærheden af Ndjamena. Mange af dem går med turban på grund af ørkenheden. Næsten alle er muslimer. Der menes kun at være omkring ca. 50 kristne.
Og trods myndighedernes forsøg på at garantere religionsfrihed, forfølges alle, der åbenlyst bekender sig som ikke-muslimer i disse nordlige områder. Forfølgelsen er blevet meget værre, efter at den islamiske terrorbevægelse er opstået. Det er dog især gået ud over de kristne i Nigeria.

Hader Vesten

Boko Haram betyder ”Skolen er forbandet”. Underforstået den vestlige form for undervisning i modsætning til Koran-skolerne.
Bevægelsens aktivister forfølges af myndighederne i Nigeria og andre lande, men Udfordringens lokale leder af radio-arbejdet på arabisk i Cameroun anslår, at 20 pct. af befolkningen i det område, han sender til, faktisk sympatiserer med Boko Harams voldelige protest imod den vestlige/kristne påvirkning.
Selv har han også været en meget aktiv fundamentalistisk muslim. Men efter et natligt syn begyndte han at læse i et lille Ny Testamente og blev kristen.
Hvor han før prædikede omvendelse til islam og overholdelse af sharia-loven, prædiker han nu det kristne budskab om nåde og tilgivelse.
Men hans nye tro har medført alvorlige konsekvenser – bl.a. uretfærdig fængsling, forsøg på at tage hans kone fra ham, og at familien ikke vil kendes ved ham.

Farligt at tro

Det er som regel livsfarligt og i hvert fald forbundet med alvorlige konsekvenser at stå offentligt frem og bekende sin tro som kristen i denne del af landet, som er 99,9 pct. muslimsk.
Som regel forbliver de nye kristne hemmelige. Men det bemærkes, når de ikke møder op i moskéen til bøn. Og så begynder forfølgelserne.

Forgiftede kvinde

Sidste år blev en kvinde i nærheden af Makari forgiftet, efter at hun havde bekendt sig som kristen. Familien erklærede, at den ikke ville spise sammen med en vantro. Hun fik derfor sin mad borte fra de andre. Og det viste sig, at maden var forgiftet. Hun døde kort efter. Liget fik lov at ligge et døgn, for svigerfamilien ville ikke begrave den “vantro hund”. Moderen hentede herefter sin døde datter til nabolandsbyen, hvor hun blev begravet. Moderen fører nu sag imod svigerfamilien.

Religionsfrihed

Myndighederne i Cameroun forsøger at sikre borgernes religionsfrihed. Så snart der er optræk til, at en person jages bort fra sin landsby, eller der opstår sammenstød, griber myndighederne ind og fastslår, at man ikke vil finde sig i forfølgelse af anderledes troende.
Men myndighederne kan ikke stille meget op imod hemmelige organisationer som Boko Haram.
I brevet til den lokale kristne Davoud skrev bevægelsen:

”Kære meget respekterede broder.
Jeg hilser dig mange gange. Vi brødre i Boko Haram, som kæmper for religionens sag, vil anmode dig, Davoud, og de brødre, som er sammen med dig, om at vende tilbage til Moskéen meget hurtigt, så du vender tilbage til religionen stiftet af Muhammed, sendt af Gud, så du igen bliver en del af fællesskabet.
Hvis du ikke vender tilbage til religionen i løbet af kort tid, så vil vi ramme dig på en frygtelig måde. Dig, og dem, der sammen med dig er fjender af religionen, Profeten og Gud.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Brevet har udenpå titlen: Til en fjende af religionen, profeten og Gud.

Vil ikke flygte

– Davoud besluttede, at han ikke vil lade sig skræmme af brevet, fortæller Udfordringens kontaktperson.
– Han vidste ikke med sikkerhed, om det var Boko Haram, der stod bag. Men brevet var skrevet med en blanding af lokale udtryk og skole-arabisk, og det må derfor være en uddannet person, der har skrevet det.

Radio på arabisk

Udfordringens lokale medarbejdere har i tre år udsendt daglige arabiske udsendelser på statens regionale radio. Der er tale om oplysende og ikke provokerende udsendelser, der indeholder bibelhistorie som radiodrama på arabisk.
Det er vigtigt, at radioudsendelserne fortsætter. Længere sydpå i landet har radioen gennem 40 år betydet afspænding mellem muslimer og kristne, så man ikke oplever samme sammenstød som i Nigeria. Og mange muslimer er hemmeligt troende på Jesus som Messias og Guds søn. De sympatiserer hemmeligt med kristendommen.
Samtidig med uroen stiger behovet dog også for at hjælpe nye kristne, som har mistet hjem og familie.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Støtte kan sendes gennem Udfordringens radioarbejde / Gospel Outreach projekt 7:
Hjælp til forfulgte kristne:
Reg: 9046 Konto: 457-34-58449. Husk at skrive navn og cpr. nummer, hvis du ønsker gavefradrag.

Tak også for din forbøn for de forfulgte kristne.