Friskoler fanget i konflikten
De kristne friskoler er forskelligt ramt af konflikten, som tager skolelederne som gidsler.- Det er ret væsentligt, at konflikten er mellem finansministeriet og de organiserede lærere.
– Der er ikke nogen, som har spurgt skolelederne, om de var interesserede i en konflikt. Selvom nogle af dem måske kunne ønske sig lidt større fleksibilitet i planlægningen, så oplever mange, at konflikt og retorik er kørt helt af sporet, konstaterer Hans Jørgen Hansen.
Han er daglig leder af sekretariatet for Foreningen af Kristne Friskoler. Og det er ham, som sammen med skolerne forsøger at danne sig et overblik over mulige og umulige løsninger på lockouten.
Han bryder sig heller ikke om retorikken i konflikten:
– Vi kan ikke genkende os selv i retorikken. Det handler jo ikke om, at lærerne ikke laver nok. Det handler allerhøjest om fleksibilitet, konstaterer han og fortæller, at deres medlemmer generelt synes, at lockouten er træls og dårlig for eleverne.
De kristne friskoler er vidt forskelligt ramt, alt efter om deres lærere er organiserede i lockout-ramte fagforeninger eller ej.
Det spænder helt fra skoler, der fungerer som normalt, til skoler, der er fuldstændig lukkede på grund af lockouten.
– Værst er det der, hvor det går ud over niende klasser på vej mod afgangsprøven og store udlandsture, hvor eleverne har indbetalt hundredetusindvis af kroner, forklarer Hans Jørgen Hansen.
Et eksempel på det er Bøgballe Friskole, hvor nogle af de store elever skal til Florida på lørdag.
– Der har skolelederen og viceskolelederen valgt at tage med på rejsen, for at elevernes penge ikke skulle gå til spilde, forklarer han.