Israels flåde vil beskytte dets gasfelter i Middelhavet

Israels lille, men effektive flåde har fået en ny opgave: at beskytte dets gasfelter i Middelhavet mod alle slags angreb.
De nyfundne enorme “offshore” gasressourcer vil være et klart mål for fjender. Og flåden, der længe har været overskygget af hæren og luftvåbnet, vil hermed kommme i første linje.

På patruljebåd “836”, der kredser omkring gasplatformene i den oprørske sø, siger flådekaptajn Ilan Lavi, at der er alskens trusler fra krigsskibe, heriblandt ubåde, droner, raketter, missiler mm – og at det kræver et helt nyt forsvarssystem.
– Man kan imidlertid ikke have et forsvarssystem, som koster mere at opbygge end selve gasproduktionen, siger Lavi, der er øverstkommanderende over flådens planlægningsafdeling. Men gasfelterne er et strategisk aktiv og Israel vil forsvare det. Vi er forberedt på truslerne.

Havområdet med felterne er større end selve Israel

Det anslås, at der er omkring 950 milliarder kubikmeter gas nede i havet, nok til en større eksport.

Et passende forsvarssystem menes at ville koste 700 millioner dollars at opføre og 100 millioner dollars i årlig vedligeholdelse.
– Det er meget for et land, der står over for nedskæring og øgede skatter, efter at regeringen havde et overforbrug i 2012, siger Lavi.

Fire nye skibe

En flådeofficer, der ønsker at være anonym, siger, at der til afpatruljering af omådet må anskaffes fire krigsskibe, og at flåden allerede er i kontakt med otte-ni udenlandske værfter om dette

Amit Mor, tidligere konsulent for Verdensbanken, siger, at Israel ikke “behøver at genopfnde hjulet”.
– Vi kan opnå sikkerhedserfaring fra steder som Nigeria, hvis olieplatforme er blevet angrebet, og fra Nordsøen, siger han.

Trusler og mål

Det tog 40 minutter at sejle fra havnebyen Ashdod til gasplatformene ombord på patruljebåd “836”, udstyretr med højteknologisk radar.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Israels kystlinje kan på klare dage ses 24 km borte fra de to gasfelter, “Tamar” og “Yam Tatis”.
– Truslen mod felternem er ikke blot fra Hamas i Gaza-området, men mere fra Hizbollah i Libanon, siger den omtalte flådeofficer. Ifjor sendte Hizbollah en drone dybt ind i Israel og vil kunne have kommet nær gasfetserne. Dets raketarsenal vil kunne ramme mål overalt i Israel, en antydning af deres sofistikerede teknologi.

Største “offshore” fund

“Levatahan”-feltet, der ligger nær “Tamar” er verdens største “offshoree” fund i det sidste årti.
Kaptajn Lavi ønskede ikke at komme ind på individuelle trusler, men talte om en bred, integreret forsvarsssrategi, baseret på efterretning, afskrækkelse og med en “stærk fysisk og teknologisk tilstedeværelse”.
– Vi har et svar på ethvert scenario, siger han.