Kerry i Israel – Abbas fremsætter nye krav

Udenrigsminister John Kerry kom mandag til Israel fra Tyrkiet og kørte fra Tel Aviv direkte til Ramallah, hvor han mødtes med præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas, hvorunder Abbas fremsatte et nyt krav: at Israel overgiver kontrollen over det såkaldte “Område C” på Vestbredden til palæstinenserne.
I henhold til Osl-aftalerne, skal dette område være under Israels eksklusive kontrol.

Ifølge det Betlehem-baserede Ma’an nyhedsbureau krævede Abbas tillige, at Israel vil afstå fra at tilbageholde palæstinensiske skatteindtægter – og en omgående frigivelse af palæstinensiske fanger, der er på sultestrejke i Israel.

Abbas gentog også sit tidligere krav om, at Israel standser bosættelsesbyggeri.
Om fangerne siger en palæstinensisk talsmand, at dette anliggende nu er øverst på prioritetslisten.

På Kerrys program idag er hans deltagelse i en ceremoni på “Holocaust Mindedagen” på Yad Vashem-Mindeinstitututionen for de seks millioer jøder, der blev dræt af nazisterne.

Kerry skal senere på dagen mødes med palæstinensiske ledere i det amerikanske konsulat i Jerusalem og derefter have samtaler med israelske ledere. Justitstminister Tzipi Livni, der vil forestå fredsdrøftelser med palæstinenserne, vil deltage i mødet mellem Kerry og statsminister Binyamin Netanyahu.

Inden afrejsen fra Israel skal Kerry have en samtale med den besøgende canadiske udenrigsminister, John Baird, inden Kerry fortsætter til London for at deltage i et møde af udenrigsministre fra “G8”-gruppen.
Og så går Kerrys tur videre – til Syd-Korea, Kina og Japan.