Kristne kirker vil hjælpe ofre for Boko Haram

Siden 2009 har den islamiske sekt Boko Haram dræbt over 3.000 i Nigeria, og statens
indsats er for ringe. Derfor går kirkerne nu sammen om at hjælpe ofre og pårørende.Næsten 800 kristne nigerianere blev dræbt i 2012, og der er tusinder af pårørende. Staten beskytter og støtter ikke sin befolkning godt nok, lyder kritikken.

Living Faith Church i Damaturu i det nordlige Nigeria er en af de kirker, som Boko Haram har brændt ned.

Derfor har en kirkelig organisation i Nigeria oprettet en fond, der skal støtte pårørende til ofrene for terroren.

Angreb kirker og kristne

Ifølge Åbne Døres Verdensrangliste for 2013 var Nigeria sidste år verdens farligste land for kristne. Mellem november 2011 og oktober 2012 blev 1.201 kristne dræbt verden over, heraf 791 i Nigeria.
De fleste drab skete i forbindelse med angreb på kirker i hovedstaden Abuja, i byerne Jos og Kaduna, og i de nordlige delstater Borno, Bauchi og Yobe, som har sharialove.

Har udløst borgerkrig

Boko Haram forsøger at omstyrte regeringen for at skabe en islamisk stat.
Den 3. marts udtalte Nigerias forhenværende forsvarsminister, Theophilous Danjuma, at landets nordlige del var midt i en borgerkrig, udløst af den islamistiske sekt.
Mange kristne er allerede flygtet fra de nordlige delstater, og de få, som er tilbage, lever i konstant frygt for overgreb.

Kirker hjælper sammen

Pastor Ayo Oritsejafor er formand for CAN.

Nu har Christian Association of Nigeria (CAN), som er landets ledende tværkirkelige paraplyorganisation, oprettet en fond for at hjælpe ofrene for Boko Harams overgreb. CAN omfatter fem store kirkesamfund, både protestantiske, katolske og frikirkelige.
Ifølge menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch har Boko Harams terroraktioner siden 2009 kostet over 3.000 menneskeliv.
Ud af Nigerias cirka 160 millioner indbyggere er omkring 70 millioner kristne. CAN Fonden har netop fået en donation fra Christian Association of Nigerian Americans (CANAN), en organisation for kristne nigerianere bosat i USA. Organisationens medlemmer havde den 4. marts indsamlet 50.000 amerikanske dollars.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Regeringen støtter ikke

– Regeringen har ikke været imødekommende over for de kristne flygtninge, der har behov for hjælp.
Derimod siges det, at familien til en afdød Boko Haram-leder har fået udbetalt 100 millioner Naira (cirka 3,6 millioner danske kroner) af regeringen, siger pastor Asaki fra CAN.

Private støtter ofre

– Vi har modtaget stor materiel og finansiel støtte til ofrene fra kristne privatpersoner og fra kirkelige organisationer.
Specielt pastor Ayo Oritsejafor, som er formand for CAN, har doneret meget. Men nu henvender vi os til offentligheden, siger pastor Asaki.
Han beklager, at der ikke er blevet gjort noget for at stoppe terroristernes aktiviteter. De har haft frit spil, når de angreb uskyldige kristne i deres hjem.
CANANs bestyrelsesformand, Dr. James Fadele, har på en pressekonference opfordret både privatpersoner og organisationer i Nigeria til at støtte CAN’s initiativ.

Terrorister indsamler

– Hvis terroristerne og deres tilhængere kan samle penge sammen til at udføre voldelige overgreb, må vi som fredelige borgere ikke længere se den anden vej. Vi opfordrer alle Nigerias virksomheder, erhvervsledere og velgørende privatpersoner: Tænk på ofrenes vanskelige finansielle situation, ræk hånden ud og hjælp CAN med at støtte dem.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Burde bede om hjælp

Præsident G. Jonathan, som hverken beskytter de kristne eller hjælper ofrene.

Den amerikansk-baserede organisation CANAN opfordrede også Nigerias regering til at gøre mere for at beskytte befolkningen. Præsident Goodluck Jonathan blev desuden opfordret til at bede andre lande, som for eksempel USA, om støtte til at tackle truslen fra Boko Haram.
Præsidenten selv afviser at forhandle med terrorister, hvis identitet og mål stadig er uklar: ”Man kan ikke give amnesti til spøgelser”, sagde han.

Angriber ”overtrædere”

Boko Harams tilhængere siges at være inspireret af en sætning i Koranen, hvor der står: ’Enhver, der ikke retter sig efter det, som Allah har åbenbaret, er blandt overtræderne’.
Sekten retter sig også mod regeringens sikkerhedsstyrker samt muslimske gejstlige, der tilhører andre retninger inden for islam. Hårdest er det dog gået ud over en lang række kristne kirker, menigheder og privatpersoner.
Bodil/Åbne Døre