Norges udenrigsminister på kompliceret opgave i Israel

Norges udenrigsminister, Espen Barth Eide, kommer idag til Israel på et en-dagsbesøg – den første udenlandske statsmand, der gæster landet efter præsident Barack Obama og udenrigsminister John Kerry.
Eide, der kommer hertil fra Cairo, får en kompliceret opgave, idet Israel endnu ikke har en fuldtids-udenrigsminister, men fem ministre der varetager Israels udenrigspolitiske interesser – og dem skal han alle møde.

Denne situation har “protokolmæssigt” vanskeliggjort tilrettelæggelsen af Eides besøg.

Eide skal mødes med statsminister og fungerende udenrigsminister Binyamin Netanyahu, minister for internationale relationer Yuval Steinitz, justitstminister Tzipi Livni, der er leder af det israelske forhandlingsteam over for palæstinenserne, økonomi- og handelsminister Naftali Bennett – på grund af dennes “vigtige rolle” i regeringen – og viceudenrigsminister Ze’ev Elkin.

Han skal tillige mødes med præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas i Ramallah, bl.a. for at opfølge det sidste giverlandsmøde for palæstinenserne.

Eide – tidligere forsvarsminister, der overtog sin nuværende post i september – kommer på sit første besøg til Israel som udenrigsminister. Han ledsages af lederen af det norske holocaust-center og skal torsdag besøge Yad Vashem holocaust-institutionen i Jerusalem for de seks millioner jøder, der blev dræbt under nazismen.

Ifølge den norske ambassade i Israel er formålet med Eides besøg at få samtaler med politiske ledere om den politiske situation i regionen og om status for arbejdet med at opnå enighed om en tostats-løsning

Morsi til Norge

Hovedformålet med samtalerne i Egypten vil i tillæg være at forberede præsident Mohamed Morsis besøg i Norge senere i dennne måned, oplyser ambassaden.

Gas

Blandt de emner der vil blive drøftet af Eide med israelerne er – udover det palæstinensiske og bilaterale anliggender – Israels udvinding af gas fra felter i Middelhavet.


Artiklen fortsætter efter annoncen: