28 korte om Kierkegaard

Der er interessante godbidder og overraskelser i fødselsdagshilsenen ”Kierkegaard når han er bedst -og værst”.Man kan sige meget om Kierkegaard, men én ting lader sig dog ikke sige: at han efterlader sin læser upåvirket. Man er ikke den samme bagefter. Der har altid været stormvejr omkring manden.
Op til 200-årsdagen har Kierkegaard-forskeren Joakim Garff inviteret 28 vidt forskellige forfattere, litterater, teologer og politikere til at mødes under én bog-perm og give udtryk for deres borgerlige mening: hvad er det allerbedste og det helt u-udholdelige ved Kierkegaard?

En blandet landhandel

Det er der kommet en både fornøjelig og inspirerende fødselsdagshilsen ud af. Den slags bøger ligner den blandede landhandel, hvor det bare er at gå på opdagelse i alle de mange, gode sager:
Forstander ved Testrup Højskole, Jørgen Carlsen har skrevet en vidunderligt letlæst introduktion til Kierkegaard for hvermand, der må give mange både lyst og mod til at kaste sig ud på forfatterskabets 70.000 favne.
Det kan som bekendt være livsfarligt at kaste sig helt derud, og Benny Andersen beretter med sit sædvanlige, skæve glimt i øjet om at blive reddet ud af dét problem – af Kierkegaard selv.
Bertel Haarder skriver om ”den gudbenådede excentrikers” forhold til kærligheden, og cand. theol. Helle Møller Jensen lader sig irritere over, at Kierkegaard forbinder ”det kvindelige” med det lidende, det passive.
Af andre bidragydere skal bl.a. nævnes Kjeld Holm, Niels Birger Wamberg, Suzanne Brøgger, Johannes Møllehave, Johan de Mylius og Sørine Gotfredsen.

Læselystskabende

Alle er gået til opgaven med stor og åbenbar entusiasme. Der er interessante godbidder og overraskelser undervejs – det hele meget læselyst-skabende og velgørende.

Joakim Garff (red.):
Kierkegaard når han er bedst – og værst
231 sider • 249 kr.
Kristeligt Dagblads Forlag