Hårdt program for Kerry i Mellemøsten og Afrika

Udenrigsminister John Kerry er nu midtvejs i sit hårde program med hurtige rejser til lande i Mellemøsten og Afrika.
Efter intensive samtaler med israelske og palæstinensiske ledere for at anspore dem til at gå tilbage til forhandlingsbordet er Kerry i denne weekend i Addis Abeba, hvor han skal mødes med etiopiske ledere for at drøfte bilaterale anliggender og deltage i et jubilæumsmøde i Organisationen af afrikansk Enhed.

Han skal søndag medvirke i en økonomisk konference i Amman, hvor også Israels præsident Shimon Peres og den palæstinensiske præsident Maymoud Abbas er deltagere.

På denne konference, forventes det, at der blive lanceret økonomiske udviklingsforslag for palæstinenserne, og præsidenten for Det palæstinensiske nationale Investeringsfond, Mohammed Mustafa, siger, at palæstinenserne har store forhåbninger til Kerry om dette.
– Økonomisk udvikling er et nøgleanliggende i opbygningen af en palæstinensisk stat, siger han. Palæstinensernes økonomi er i store vanskeligheder, med en regering der skylder 3 milliarder dollars og en arbejdsløshed på 23 procent.

Kerry indledte sit rejseprogram med at tage den 21. maj til Muscat, hvor han mødtes med Omans ledelse og drøftede en række bilaterale og regionale anliggender. Dagen efter besøte han Amman, hvor han mødtes internationale ledere om at finde frem til en formular for at opnå en afslutning på den israelsk-palæstinensiske konflikt og en politisk løsning på krisen i Syrien.

Den 23.-24 maj var Kerry i Jerusalem og Ramallah, hvor han mødtes med israelske og palæstinensiske ledere om at genoptage direkte fredsforhandlinger.

Samtidig med at palæstinenserne priste Kerrys bestræbelser, sagde de, at de ikke så fremskridt, og at de ikke havde nogen urealistiske forventninger.

“Vis lederskab”

Kort før sin afrejse fra Israel til Etiopien opfordrede Kerry israelere og palæstinensere til at vise lederskab for at genoptage direkte fredsforhandlinger.
– Vi nærmer os nu det tidspunkt, da lederne må træffe hårde beslutninger, sagde han.


Artiklen fortsætter efter annoncen: