Gammel jernbanestation i Jerusalem bliver forlystelsessted for unge

Jerusalems gamle jernbanestation, der stammer fra den ottomanske tid, er – efter at have sovet Tornerosesøvn i en halv snes år – kommet til live og står nu som et længe savnet forlysessted især for byens unge.
Fra denne station afgik tog for 120 år siden til Damascus, Beirut og Cairo, men med opløsningen af det gamle ottomanske rige, Israels oprettelse og fremkomsten af hurtigere befordringsmidler blev der stadig mindre behov for denne linje. Den sygnede hen, og den klassiske limstens-bygning forfaldt. Det sidste tog kørte herfra for 15 år siden.

Langsomt kom der påny liv i det gamle jernbaneterræn. På en stor del af skinnenettet blev der anlagt stier for gående, løbende og cyklende byboere, og det blev en stor succes fra starten.

Hundreder af jerusalemitter gør brug af denne oase dagen igennem, fra tidlig morgen og til efter solnedgang.

Men det varede flere år længere, før der skete noget med den gamle stationsbygning Nu har stedet restauranter og cafeer af alle slags, et marked for landbrugsprodukter, kunstgallerier, iscreambarer, udendørsbiografer, et koncertanlæg med 2000 pladser og gamle, restaurerede jernbanevogne.

Jernbaneområdet, der har fået navnet “First stop”, er ved at blive lige så populært som det restaurerede område, Neveh Tsedek, ved Tel Avivs gamle jernbanestation, som tiltrækker et stort publikum alle ugens dage.

Den gamle stationsbygning i Jerusalem skal være en del af forlystelsesstedet First Stop.

“First stop” omfatter såvel restauranter, der udelukkende severer mad efter jødisk-religiøs skik (kosher) som ikke-kosher madsteder, og mange af de sidstnævnte har også åbent på sabbaten.
Der vil blive musikalske, litterære og kunstneriske bevenheder

Stedet tiltrækker mange, der ellers måske ville være flyttet til Tel Aviv-området på grund af Jerusalems ortodokse karakter.
– Det er sådan en skøn tilføjelse til Jerusalem, siger en af gæsterne, en ung kvinde. Her er en god atmosfære. Nogle af mine venner forlader Jerusalem, og en grund til dette er, at de ikke kan finde et udested at drikke kaffe på sabbaten. Hvis Jerusalem skal bevare en pluralistisk karakter, må der også være aktiviteter for verdslige.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Beliggenheden kunne ikke være bedre – på et område med høje huspriser, hvor de velstående bydele German Colony, Baka og Abu Tor mødes, nær Khan Teatret, Cinemateket, Jerusalem Teatret og Sherover Kulturcentret, der nu bygges i Abu Tor.

Projektet har kostet 35 millioner shekler (9,3 milllioner dollars) og er finansieret af private investorer, Jerusalems kommune og forretningsdrivende.

Det er allerede et aktiv ikke blot for Jerusalems indbyggere, men tillige for udenlandske turister.


Artiklen fortsætter efter annoncen: