Skepsis til Kerry-missionen hos såvel israelere som palæstinenesere

Heller ikke udenrigsminister John Kerrys fjerde besøg i Mellemøsten i løbet af kort synes at ville bære frugt, og palæstinernere og israelere forekommer at være lige så langt fra hinanden som nogensinde.
Kerrys besøg i området vakte i starten en vis optimisme, men den er blevet afløst af skepsis i begge lejre.

Pessimismen synes især at være på palæstinensernes side. De har nu udtænkt en plan til “dagen efter” – den nye deadline den 7. juni for en beslutning om genoptagelse af fredsprocessen. Deres kampagne ventes at ville omfatte at opnå medlemsskab i flere internationale organisationer, og at dette vil ske allerede i næste måned.

Israelernes største bekymring er, at palæstinenserne vil prøve at opnå medlemsskab i retsinstansen “Interntional Criminal Court” og prøve at få Israel anklaget for krigsforbrydelser.

Uden et amerikansk pres er udsigterne til en tilnærmelse mellem parterne bleg.

Palæstinenserne kræver som de øverste prioriteter en standsning af bosættelsesbyggeri og løsladelse af palestinensere i israelsk fangenskab, mens israelerne siger, at forhandlinger skal genoptages uden forudgående betingelser.

Samme sang

Begge parter synger den samme sang, de har gjort i årevis.

Men Kerry giver ikke op. Han vil foreslå incentiver til begge parter, og det er det, han i disse dage
arbejder på, hos israelere og palæstinensere. De må begge indstille sig på, at uden et kompromis kommer man ingen vegne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kerry har lovprist Netanyahu for at han “seriøst prøver at finde veje til at puste nyt liv i fredshåbet”, og at han (Kerry) er optmist, dog uden at have en konkret strategi til at komme ud af dødvandet.
– Jeg ved, at der har været skepsis, i nogle kredse kynisme – mange år med bitre skuffelser, sagde Kerry. Det er vort håb, at vi ved at være metodiske, omhyggelige, tålmodige – men detaljerede og ihærdige – vil kunne bane vej, som vil kunne overraske og føre til fred.

John Kerry og Benyamin Netanyahu har igen diskuteret Mellemøstsituationen.

Kerry har imidlertid også kritiseret Israel og har protesteret imod, at Israel vil prøve at legalisere fire Vestbred-forposter, der står over for nedrivning. Kerry afgav protesten personligt i en telefonsamtale med Netanyahu.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De diplomatiske pendulsving, som Kerry udfører i sine kontakter med israelske og palestinensiske ledere, vil kulminere, når Kerry på sødag – efter et lørdagsbesøg i Etiopien – tager til Amman for at deltage i “World Economic Forum”s konference.

Blandt deltagerne i konferencen vil være præsident Shimon Peres, der vil tale til de delegerede, og palæstinensernes præsident, Mahmoud Abbas.

Det kan meget vel udvikle sig til, at Abbas og Peres måske finder en fælles formular for en ny diekte forhandling mellem israelere og palæstinensere efter flere års forgæves forsøg.