1700 år gamle israelske gulvmosaikker udstilles i Paris

Der bliver skrevet historie i disse sommermåneder i Paris, når et antal 1700-årige israelske gulvmosaikker vil blive vist på en udstilling i Louvre Museet i Paris.
Louvre er det mest velbesøgte museum i verden, og museet forventer, at hundredtusinder af turister fra hele verden vil se denne spektakulære udstilling, som åbnes idag og varer til den 19. august.

Udstilingen vil blive vist i sfinx-gården i museets romerske fløj. Det er første gang, der bliver en officiel israelsk udstilling i Louvre.

Dennne mosaikudstilling er blevet vist af fem museer i USA, og den tiltrak 700.000 besøgende, med størst succes i New Yorks Metropolitan Museum of Art.

Bag udstillingen står Israels Oldsags-Myndighed, hvis direktør, Shuka Dorfman, siger:
– Dette er en stor ære og bedrift for Israels Oldsags-Myndighed, og en vidunderlig mulighed for museets millioner af gæster til at se disse mesterstykker og lære om arkæologi og historie i Israels Land.

Det er en af Israels største og mest storslåede seværdigheder. Mosaikkerne blev fundet af arkæologer i 1996 i byen Lod (Lydda) og derefter pånhy overdækket for at beskytte dem.

I 2009, efter at have opnået tilstrækkelige midler til at vise mosaikkerne, fornyede Oldsags-Myndigheden denne arkæologiske udgravning og fjernede mosaikkerne fra deres plads for at kunne bevare dem. Udstillingsområdet er på ca. 180 kvadratmeter. Mosaikkerne betegnes som in – en sjælden arkæologisk perle og omfatter farverige “tæpper”, der i detaljer viser pattedyr, fugle, fisk, flora og skibe i brug dengang.

Det menes, at mosaikgulvet var en del af en villa, tilhørende en velhavende person i den romerske periode.