Israel overvejer at rette nye angreb mod Syrien

Israel overvejer – ifølge en højtstående israelsk kilde – at rette nye “forebyggende” angreb mod Syrien for at standse overførslen af avancerede våben til den ekstremistiske Hizbollah-organisation i Libanon.
Kilden siger advarende til Syriens præsident, Bashar Assad, at hans regering vil blive konfronteret med “lammende følger”, hvis det skulle gøre gengæld mod Israel.
– Israel er besluttet på på fortsat at forhindre overførslen af avancerede våben til Hizbollah, hvilket vil kunne udsætte hele regionen for fare og destabilisere situationen, siger talsmanden.

Han understregede, at hvis Assad reagerer ved at angribe Israel gennem hans terror-stedfortrædere, vil han risikere at sætte sit styre overstyr, for Israel vil reagere med modangreb.

Der er uvished om motiveringen for Israels advarsler – det kan prøve at lægge bånd på Syrien uden at foretage videre militær aktion, eller gøre det internationale samfund opmærksom på et nyt angreb. Det vilkunne øge den allerede spændte situation i Syrien,

Israel har – uden at have villet påtage sig ansvaret – fornylig rettet to flyangreb mod mål i Syrien, omfattende mod elitestyrken Den republikanske Garde og opbevaringssteder for langtrækkende missiler, samt et militært forskningscenter, som amerikanske kilder betegner som Syriens vigtigste anlæg for kemiske våben.

Hizbollahs leder, Hassan Nasrallah, og Assad har udtalt, at den syrisk-israelske grænse, som har været relativ rolig til trods for borgerkrigen i Syrien, kan blive en “modstands-front” som svar på israelske angreb.

En anden israelsk talsmand siger, at Israel hidtil har afstået fra at intervenere i borgerkrigen og vil fastholde denne politik “så længe som Assad holder sig tilbage fra at angribe Israel, direkte eller indirekte”.

Amerikanske og israelske politiske sagkyndige siger at Israel har “lidet motiv” for at intervenere i borgerkrigen, men at der er dyb bekymring for overførslen af avancerede våben og faren for, at de syriske lagre af kemiske våben vil blive brugt mod Israel.

Israel har ingen anden mulighed end målrettede flyangreb, siger en israelsk talsmad, fordi en større militær indgriben vil kunne give bagslag ved at forene Israels modstandere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Putin-Netanyahu mødet

Statsminister Binyamin Netanyahu menes at være vendt tomhændet hjem fra sit lynbesøg hos præsident Vladimir Putin i dennes feriebolig i Sochi ved Det store Hav.

Putin afviste at love Netanyahu, at Rusland ikke ville sælge avancerede S-300 anti-fly systemer til Syrien.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De to mænd havde et tre timer langt møde, hvorunder Putin understregede, at Rusland ikke har ændret sin stilling angående salg af missiler til Syrien.

Israel frygter, at leverance af sådanne missiler til Syrien kan ændre magtbalancen og væsentligt begrænse det israelske luftvåbens operationsmuligheder i Syrien og Libanon.

Den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov, har udtalt, at Moskva ikke har nogen nye planer om at sælge avancerede luftforsvarssystemer, men vil lade dette stå åbent i henhold til mulighederne i en eksisterende kontrakt.

På en pressekonference efter Putins og Netanyahus møde sagde den russiske leder, at de var blevet enige om at fortsætte kontakterne på såvel det personlige niveau som mellem russiske og israelske organisationer.


Artiklen fortsætter efter annoncen: