Israel: “Vi vil forhindre at Syrien bruger russiske missiler”

En klar optrapning af spændingen mellem Israel og Syrien er indtrådt, efter at Syriens præsident, Bashar Assad, har oplyst, at den første forsendelse af russiske S-300 anti-fly er ankommet, og at Israels nationale sikkerhedsrådgiver, Ya’akov Amidror, har tilsagt, at Israel vil forhindre Syrien i at bruge disse missiler.
Hertil kommer, at Syriens udenrigsminister, Walid Moallem, har udtalt, at der vil blive en “omgående gengældelse”, hvis Israel angriber påny.

Assad gentog Moallems advarsel med at sige, at den syriske hær ufortøvet vil gengælde et nyt israelsk slag mod Syrien.

Assad udtalte tilllige, at Syrien regering “ikke vil stille sig i vejen for grupper, der ønsker at kæmpe for befrielsen af Golan-højderne”.

Ordkrigen mellem de to sider er yderligere øget, efter at Israels forsvarsminister, Moshe Ya’alon, har betegnet de russiske missiler som en trussel og sagt: “Vi ved, hvordan vi skal handle”.

Også USA har ladet høre fra sig i denne ordkrig. Det amerikanske forsvarsministeriums vicetalsmand, Patrick Ventrell, har udtalt, at overførslen af de russiske missiler til Syrien er en “fejltagelse” mens Det hvide Hus’ talsmand, Jan Carney, siger, at “vi mener, at leverance af våben til Assads styre ikke bringer os nærmere til den politiske overgang, som Syrien fortjener”..

Israel har prøvet at forhindre overvørslen af avancerede S-300 missiler til Syrien, og fornylig har statsminister Binbyamin Netanyahu mødtes med Ruslands præsident, Vladimir Putin, for at prøve at blokere salget.

Kort efter deres møde sagde den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov, imidlertid, at Rusland er forpligtet til at overholde en tidligere indgået overenskomst om luftforsvarsvåben.

Ruslands vice udenrigsminjiuster, Sergei Ryabkov, siger at våbenleverancen tl Syrien er en “vigtig afskrækkelse mod udenlandske intervention i Syrie, og at Moskva ike vil annullere aftalen til trods for stærk vestlig og israelsk kritik”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den øverstkommanderende over de syriske oprørsstyrker, Den frie syriske Hær, general Salem Idris, udtalerm at over 7000 kæmpere fra den, libanesiske shia-bevægelse deltager i angrebene mod byen Qusair, der holdes af oprørerne.

General Idris appellerede til vestmagterne i en følelsesladet tale over det britiske BBC, da han sagde:
– Vi dør. Kom og hjælp os.
Ifølge Idris har oprørsstyrkerne fære end 1500 mand i kampen om Qusair.

Over 50.000 mennesker er fangne i byen, og der vil kunne blive en massakre, hvis den falder, sagde han.


Artiklen fortsætter efter annoncen: