Langsomme fremskridt for genoptagelse af fredsforhandlinger

Der meldes nu om langsomme fremskridt for en genoptagelse af de palæstinensisk-israelske fredsforhandlinger.
Den arabiske Ligas fremsættelse af et ændret fredsforslag, omfattende mindre landudvekslinger, har medført, at der nu er israelske fredsforhandlere i Washington, som vil prøve at skabe yderligere fremdrift for Ligaens nye initiativ – samtidig med, at statsminister Binyamin Netanyahu i Jerusalem har udtalt, at han ønsker en folkeafstemning om en fredsordning.

De israelske forhandlere i Washington er justitsminister Tsipi Livni, der har en særlig beføjelse som ansvarlig for fredsforhandlinger med palæstinenserne, og Netanyahus særlige udsending om palæstinensiske anliggender, Yitzhak Molho.

De to israelere har i Washington haft møder med udenrigsminister John Kerry og på deres program står tillige en samtale med FN-generalsekretær Ban Ki-moon.

Til den besøgende svejtsiske udenrigsminister, Didier Burkhalter, har Netanyahu i Jerusalem udtalt:
– Hvis vi opnår en fredsaftale med palæstinenserne, vil jeg forelægge det ved en folkeafstemning.

Til dette siger den palæstinensiske forhandlingschef, Saeb Erekat:
– Jeg mener, at hr Netanyahu først skal fokusere på at opnå fred – og derefter at have en folkeafsteming.

Hamas og andre radikale palæstinensiske grupper har fordømt landudvekslingsforslaget som “forræderisk” , med den tilføjelse, at “arabiske lande ikke har noget mandat til at gøre territoriale indrømmelser til Israel”.