Troværdig Jesusroman

Første bind i Susanne Clod Pedersens trilogi om Jesus – set med Peters og Andreas’ lillesøster, Susannas øjne – er levende skrevet og tro over for bibelteksten og anbefales hermed.En ukendt forfatter i kristne kredse skriver en romantrilogi om Jesu liv på jorden. Hun er endda dansk.Det er i sig selv en interessant forudsætning for romantrilogien Susannas bog, som jeg med interesse gik til.
Indtil videre er blot den første bog – Vejen – udgivet. De to efterfølgende kommer til at hedde Sandheden og Livet.
Her følger vi Susanna, Peters og Andreas’ lillesøster, som var lam i benene på grund af et uheld med fiskerbåden. Den dag, Jesus helbredte Peters svigermor, helbredte han også Susanna. Vi følger Susannas nye vandring sammen med Jesus og disciplene i den første tid af Jesu virke.
De tager til bryllup i Kana, ser Jesus kalde helt usandsynlige mennesker til at følge sig og oplever utallige helbredelser. Samtidig må de kæmpe med de spørgsmål, som alle efterfølgere af Jesus har måttet stå overfor. Er han den, han siger, han er? Burde vi ikke hellere være hjemme hos familien? Er det okay at gå imod kulturen på grund af Jesus?
Med bagrund i min kristne opvækst og min store viden om evangelierne, var jeg spændt på, om historien mon kunne fange mig. Først var det vanskeligt at abstrahere fra, at Jesus talte i bibelvers. Men Susanne Clod Pedersen har gjort det godt.
Lige så langsomt blev jeg suget ind af historien. De troværdige personkarakteristikker af både Jesus og disciplene, den bibeltekst-nære beskrivelse af begivenhederne og den troværdige samtidskarakteristik fangede mig. Desuden er Susanna, fortælleren, let at holde af og holde med, når hun med Jesus som opbakning går på tværs af de traditionelle forventninger til kvinderne i samfundet.
Det er let at mærke, at Susanne Clod Pedersen har stor erfaring i romanskrivningens kunst – og at hun har gjort et omhyggeligt og respektfuldt researcharbejde. Dermed formår hun at fortælle en velkendt historie så levende, at jeg tog mig selv i at være spændt på Jesu reaktioner – selv når jeg allerede kendte dem.

Susanne Clod Pedersen (f. 1967) er konservatorieuddannet og havde debut som koncertpianist i 1993. I 2005 debuterede hun som forfatter med vikingeromanen Arnulf.

Når en dansk forfatter beskæftiger sig med Jesus, forventer jeg (desværre) en vis bibelkritik. Men det oplever jeg ikke, når jeg læser den første bog i serien.
Her omtaler Jesus sig selv som Guds søn, opvækker døde, uddriver dæmoner og bespiser tusindvis af mennesker – fuldstændig som i evangelierne.
Jeg oplever en fornyet kærlighed til Jesus og en stærk levendegørelse af hans vandring på jorden i Susanne Clod Pedersens roman, som jeg derfor har svært ved at lade være med at anbefale.
For romanens eneste svaghed, som jeg ser det, er, at jeg kender historien så godt på forhånd.

Susanne Clod Pedersen:
Susannas bog: Vejen
333 sider • 299,95 kr.
Lindhardt og Ringhof