Burhøns – med skrabehave

Min fem frigjorte stykker fjerkræ minder mig hver dag om vigtigheden af at få hele sandheden med.
Jeg er den lykkelige ejer af fem hvide høns, som bor i et lille bur. Ergo er de vel burhøns? Men de er ikke som mediernes afpillede, stressede dyr, der kun har et areal på størrelse med et A4 ark at bevæge sig på. Ganske vist har buret tremmer i bunden, og der er kun lige plads til fem høns på den fælles pind. Til gengæld har de egen skrabehave under grantræerne, og her løber de rundt og modsiger de gængse fordomme om høns.
Familiefilmen med de gumpetunge høns ’Flugten fra hønsegården’ overbeviste vist alle om, at høns bare ikke kan flyve. Men mine høns flyver, de har et meget muntert og virksomt hønseliv – og de beriger os samtidig med 4-5 æg om dagen.
Men hvordan formidler vi hele sandheden? Forsikringsselskabet beder folk besvare et spørgeskema for at teste deres behov for en tillægsforsikring: ”Har du alarm, mærkning af dine ejendele og nabohjælp? Svar ja eller nej.” Svar: Nej. (Men jeg har en bidsk rottweiler i huset). Denne ikke uvæsentlige tilføjelse er der bare ikke plads til i skemaet.
Hospitalet undersøger patientens behov for en ryg-operation og spørgsmålet lyder: ”Bruger du gelænderet, når du går op ad trappen?” Svar: Ja. (Men det er altså for at holde balancen).
En anonym undersøgelse skal afdække patienttilfredshed og kvaliteten af hospitalets behandlinger: ”Var du godt indformeret om behandlingens forløb før indlæggelsen?” Svar: Nej. (Men mit trafikuheld var hverken forudset eller planlagt, og jeg var nærmest bevidstløs ved ankomsten til hospitalet).
Problemet er ikke kun spørgeskemaernes ledende spørgsmål, for bliver det, vi siger forstået rigtigt? En fælles baggrund eller bare et besøg kan hjælpe på forståelsen. Hvis vennerne gerne vil vide noget om vores liv i Afrika, vil de måske spørge: Var der meget varmt? Havde I løver? Boede I i negerhytter?
Hvis de derimod selv har været på besøg eller har oplevet noget tilsvarende, kan vi meget hurtigere komme til at tale om dybere ting som fx sociale og kirkelige forhold.

Men jeg må minde mig selv om det med mine lykkelige burhøns. Somme tider må vi bare give en længere forklaring – eller bedre endnu: invitere spørgeren til at komme forbi for at opleve en sag ved selvsyn.

Af Bodil Lanting