En ”Noahs Ark” for jøder under 2. verdenskrig

”Familien Zabinskis hjem var en Noahs Ark”, sagde en jødisk kvinde til en israelsk avis tyve år efter 2. verdenskrig. Antomina og Jan Zabinski var bestyrere af Zoo i Warzawa, da krigen brød ud, og Zoobestyrerens kone af Diane Ackerman er en sand krigsfortælling på linje med Schindlers Liste.
Bogen, der udkom på dansk i 2010, fandt jeg på dette års bogudsalg. Men da den fortjener at blive kendt af flere, har jeg skrevet denne anmeldelse.
Antomina var troende katolik, mens hendes mand, Jan, var ateist. Men begge var de fyldt med en stor kærlighed til mennesker og dyr. Bogen handler om deres indsats under 2. verdenskrig for netop mennesker og dyr. Det er en bog om kærlighed til dyr, bevarelse af dyr og dyrearter, frembringelse af uddøde dyr som europæisk bison og vildheste, men ikke mindst om 300 jøders redning fra nazisterne.
Antomina og Jan var væsentlige brikker i den polske undergrundsbevægelse. Efter krigen sagde en jødisk mand til en israelsk avis: ”Antomina var husmor, tilbageholdende af natur, men hun spillede en afgørende rolle i at redde andre, og hun beklagede sig ikke én eneste gang over faren.” Deres villa i Zoo blev et fredeligt tilflugtssted – en lille Noahs Ark – for truede dyr og udstødte mennesker. Et spændende univers fyldt med næstekærlighed, forbløffende heltemod og frelste skæbner under en krig, der kostede så mange mennesker, herunder seks millioner jøder, livet.
Bjarne Nederby Jessen

Diane Ackerman: Zoobestyrerens kone – en krigsfortælling
262 sider • 299,95 kr. • Magnolia Press/Art People