Hizbollah har lidt store tab i Syrien

Den libanesiske Hizbollah-terroristorganisation har lidt store tab ved dens store involvering på regeringsstyrkernes side iden syriske borgerkrig – men hvor mange Hizbollah-krigere, der er blevet dræbt eller såret er en hemmelighed.
Hizbollah-krigerne, der blev sendt af Iran som hjælp til Syriens præsident Bashar Assad, vippede balancen til Assads fordel i den nylige kamp om den strategisk vigtige by Qusair. Israelske sikkerhedsanalytikere siger, at sejren havde en høj pris for Hizbollah, og at den vil vokse jo længere organisationen er i Syrien.

Samtidig med at spændingen mellem sunni- og shiamuslimer breder sig, vil uroen nå frem til Hizbollahs hjemmefront, siger disse kilder.

Ifølge den israelske sikkerhedssagkyndige, Yoam Schweitzer, vil alle de fordele, Hizbollah opnår i Syrien i form af kamperfaring, opvejes af den høje pris, der må betales for dette.
– Hizbollah opfattes som en udenlandsk hær og en sekterisk religiøs enhed, der opererer i Syrien imod det syriske flertals vilje, siger han. Nu kæmper den mod uorganiserede oprørere, som er på et lavere niveau end Hizbollah kvalitets- og operationsmæssigt.

Dr. Mordekai Kedar, der er Mellemøstsagkyndig tilknyttet Bar Ilan Universitets Begin-Sadat Center for Strategiske Studier, siger, at antallet af dræbte og sårede Hizbollah-krigere når op i “hundreder”, og at syriske oprørere prøver at snuppe våben fra dræbte Hizbollahmænd.
– Oprørerne ønsker at overdrive Hizbolllahs tabsliste, mens Hizbollah prøver at mindske den, siger han. Hvis det syriske styre overlever, vil Hizbollah komme godt ud af det, fordi styret vil være i skyld til det for at have overlevet – hvis styret falder, vil Hizbollah falde sammen med det.