Vestlige og arabiske stater enes om hjælp til syriske oprørere

Det har varet længe, før vestlige og arabiske lande har kunnet finde frem til, hvem de syriske oprørere egentlig er, men dette menes nu at være sket, hvilket fremgår af, at en halv snes giverlande nu er blevet enige om at levere presserende militær støtte til oprørsstyrkerne.
Dette skete på et møde i Qatar i weekenden, hvori deltog ministre fra disse lande og USA’s udenrigsminister, John Kerry.

Udover USA og Qatar omfatter gruppen England, Frankrig, Tyskland, Italien, Jordan, Saudi-Arabien, Tyrkiet, Egypten og De forenede arabiske Emirater.

Beslutningen om at yde hjælp nu er tilskyndet af en række vellykkede modangreb fra regeringstroppernes side, og Washingtons grønne lys for at sende våben til oprørerne.

Blandt Assad-troppernes succes’er er generobringen af den strategiske vigtige by Qusair – hvori deltog den libanesiske Hizbollah guerilja – og jihadiske krigeres voksende magt. Nu forestår kampen om den delte nordlige by Aleppo. Den ventes at blive blodig og indædt.

Ifølge oprørerne behøver deres styrker avancerede våben, herunder anti-tank og anti-fly våben for at bremse regeringstropperne.

USA og Rusland, der støtter hver sin side af konflikten, håber at kunne bringe parterne sammen til forhandlinger i Geneve.

Jordan støtter

Det saudi-arabiske blad “A-Sharq” oplyser, at Jordan vil tillade at et antal svære militærkøretøjer transporteres gennem jordansk område til oprørstroppern i Syrien.

Samtidig har Jordasn forstærket dets styrker ved grænsen til Syrien.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Køretøjerne – skriver bladet – overføres fra europæiske lande og andre stater og omfatter et stort antal kampvogne, hvortil kommer våben og ammunition.

Rusland

Rusland har erklæret, at det ikke vil bryde militære forsyningsaftaler med Syrien og modsætter sig at bevæbne oprørstropperne, fordi disse omfatter “terroristgrupper”, og fordi “et hurtigt udtog af Assad vil kunne medføre et farligt magt-tomrum”.