Intensive drøftelser i Norden om at sende FN-soldater til Golan

I det israelske udenrigsministerium ønsker man ikke at kommentere muligheden af at de nordiske lande sender en fredsbevarende FN-styrke på observatørmission i bufferzonen mellem Israel og Syrien på Golan-højderne, men en israelsk politisk sagkyndig mener, at der på svensk foranledning formentlig er intensive drøftelser i Norden i denne weekend om sammensætning af en mulig sådan styrke.
Fra officiel israelsk side siges det, at Israel nøje følger udviklingen, og at Israel beklager, at
det østrigske kontingent på 380 hastigt forlod deres opgave og skabte et tomrum, som nu hurtigt må udfyldes
– Israel har ikke nogen opgave i denne forbindelse, siger den omtalte kilde – ansvaret ligger helt hos FN, ikke hos Israel.

Det konkrete i situationen er, at FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, har telefoneret til Sveriges udenrigsminister, Carl Bildt, og anmodet om svensk støtte, og at Bildt står positivt over for denne ide, men blot hvis styrken også kommer til at omfatte soldater fra Norge, Danmark og Finland.
Så det er sandsynligt, at henvendelsen nu drøftes intensivt i de fire lande, siger kilden.

Hvis det skulle glippe med en nordisk styrke, er der imidlertid andre muligheder for at fylde det opståede vacuum, siger en israelsk talsmand.
– Der er nu drøftelser med to asiatiske lande og et europæisk om at sende fredsbevarende tropper til Golan, siger talsmanden – jeg kan endnu ikke udtale mig om hvilke lande

Mindst 93.000 dræbt i borgerkrigen

Fra FN i New York foreliggger idag nye tabstal for borgerkrigen i Syrien. Det oplyses, at antallet af dræbte nu er oppe på 92.901, men at en syrisk menneskerettighedgruppe taler om mindst 98.000 dræbte i konflikten – måske tilmed 130.000, omfattende omkring 7000 børn.

Ufattelige tal, ufattelige lidelser

.
FN’s kommissær for menneskerettheder, Navi Pillaay, siger, at der er veldokumenterede sager om børn, der er blev tortureret og henrettet, og at hele familier, inkl. spædbørn, er blevet massakrerede – “en grusom påmidelse om, hvor ondsindet denne konflikt har udviklet sig”.

USA’s erkendelse af, at der er blevet brugt kemiske våben i Syrien, vil formentlig føre til en omlægning af amerikansk politik, måske i først omgang om oprettelse af en “ikke-fly” zone i stil med den der blevet brugt i Libyen, og som førte til oberst Muammer Gadaffis fald.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Støt oprørerne”

Den israelske Mellemøst-sagkyndige, professor Moshe Maoz, en fremtrædende ekspert i syriske anliggender, skriver i den israelske morgenavis, “Ha’aretz”, følgende om nødvendigheden af, at Israel intervenerer i borgerkrigen på oprørernes side:
– I en fælles og systematisk bestræbelse med Tyrkiet, Saudi-Arabien, Qatar og Jordan, og med massiv støtte fra USA og NATO, er det muligt at styrke og konsolidere Den frie syriske hær, på omkring 50.000 mand, skabe en bred bufferzone inden for Syriens nordlige grænse og forhindre den syriske hær i at handle i dette område. Iran og Rusland vil modsætte sig sådanne arabisk-vestlige træk og vil fortsat støtte Assads regime og blokere amerikansk indflydelse i området.

Prof. Maoz slutter:
– Ligesom i Kosovo må NATO og USA intervenere militært for at forhindre nedslagtning af civile og bryde alliancen mellem Assad og Iran og hjælpe repræsentanter for sunni-flertallet (70 procent) til at overtage styret i Damascus. Israel behøver selvfølgelig ikke at deltage i en direkte militær involvering i Syrien, men kan – hemmeligt og med præcise efterretninger om Assads militære situation – øge dets humanitære støtte til syriske flygtmimge og ofre. Israel må gøre brug af dets gode forhold til USA til at overtale det til at give strategisk militær støtte til oprørerne i Syrien.


Artiklen fortsætter efter annoncen: