Foran oprettelse af nordisk FN-styrke på Golan-højderne

FN’s generalsekretær Ban Ki-moon forhandler nu med Sverige om muligheden af at sende en skandinavisk FN-tropper til Golan-højderne i stedet for den østrigske styrke på 380 mand, som nu tager hjem, oplyser en fremtrædende israelsk kilde.
Ban har tillige anmodet om at udvide antallet af soldater i denne styrke og opgradere dens kampevne.

Ban og FN’s tidligere udsending til Syrien, Lakhdar Brahimi, har været i kontakt med Sveriges udenrigsminister Carl Bildt, om dette og anmodet om, at Sverige sender en FN-styrke dertil. Bildts reaktion skal have væet positiv. Han gjorde det imidlertid klart, at han blot var parat til at sende soldater som led i en større nordisk FN-enhed, der vil omfatte tropper fra Finland, Danmark og Norge.

Fra svensk side gav man også udtryk for et ønske om at få kommandoen med hele UNDOF-styrken, som tillige omfatter Indien og Filippinerne.

Sverige ønsker derudover at fremme UNDOFs mandat og gøre FN-styrken mere robust, så den vil kunne forsvare sig, i tilfælde af, at den bliver angrebet.

Det nuværende mandat tillader blot brug af pansrede mandskabsvogne, udstyret med maskingeværer, og at alle FN-soldater kan have personlige våben.

Idag bærer blot en del af UNDOF-soldaterne våben.

Endvidere ønsker Sverige en tydeliggørelse af kampregler, som nu er relativt vage og ikke tillader FN-soldaterne at reagere, hvis de bliver angrebet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Israel

Israel er bekendt med FN’s kontakt med Sverige, men ønsker ikkke at spille en aktiv rolle;
– Vi følger nøje generalsekretærens kontakt med Sverige, men ønsker ikke at iværksætte nogen kontakt med Sverige eller andre lande, siger en israelsk talsmand. Ansvaret for at erstatte østrigerne i UNDOF er FNs, ikke Israels.

Statsminister Binyamin Netanyahu siger, at Israel ikke har noget at gøre med den interne konflikt i Syrien, men vil forsvare sig, hvis det bliver angrebet og gå til handling, hvis landets netionale sikkerhed trues.

Ifølge en FN-talsmand foreligger der “tilstrækkeligt med tilbud til at fylde hullet efter Østrigs
tilbagetræden”.


Artiklen fortsætter efter annoncen: