Masseflugt af højststående syriske officerer til Tyrkiet

Mens USA efter at have konkluderet, at Assad-styret har brugt kemiske våben og udtalt, at det vil reagere på dette, oplyses det, at 73 højtstående syriske officerer, omfattende 7 generaler og 20 oberster, er kommet til Tyrkiet med deres familier efter en masseflugt fra Syrien.
Det er det tyrkiske statsdrevne Anadiku nyhedsbureau, som oplyser dette, og meddeler, at gruppen kom over den syrisk-tyrkieske grænse nær byen Reyhanti, at den indbefattede 202 personer, og at de blev ført til en lejr for flygtninge, der søger et tilflugtssted i Tyrkiet.

Samtidig med denne formidable tilbagegang for Assad-regimet har den imidlertid fået en velkommen opmuntring af Hizbollahs leder, Hassan Nasrallah, som i en tale i Beirut har gjort det klart, at han ikke vil lade sig afskrække af intern libanesisk kritik af hans gruppes støtte til Damascus.
– Vi er, hvor vi skal være, og vil skuldre vores ansvar til slutningen, sagde han. Der er nogle, som ønsker det syriske regime afsat, som om alternativet vil være et anderledes styre. Men alternativet er anarki. Vi støtter ikke dem, der slår til lyd for Syriens ødelæggelse. Denne modstand har befriet Libanon fra besættelse. Uden dette, ville libanesisk vand gå til bosættelserne, og dets oprindelige beboere vil ikke kunne bruge det, ligesom på Vestbred-området.

Han sluttede således:
– Hvem ar det der drev dem ud? Hvem kæmpede og hvem forblev tavse”? Hvem bekæmpede okkupanten og de, der gav ham hånden?

Ikke-fly zone

Efter at den amerikanske regering har konkluderet, at Assad-styret har brugt kemiske våben, inkl. nervepræparatet Sarin, overvejer USA nu at oprette en ikke-fly zone for at hjælpe (præsident Bashar) Assads modstandere.

Ifølge udsagn af to vestlige diplomaters i Tyrkiet påtænker USA at etablere en sådan zone ved grænsen til Jordan.

“USA lyver”

Det syriske udenrigsministerium udtaler, at USA “lyver om kemiske våben for at give det en undskyldning for at intervenere i borgerkrigen”.
– USA har tyet til en skammelig brug af påskud til at lade præsident Obama bevæbne den syriske opposition, og det viser en skamløs dobbeltstandard i den måde, det handler over for terrorisme, hedder det i udtalelsen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Frankrig

Fra Paris opplyses, at det franske udenrigsministerius talsmand, Philippe Laliot, har udtalt, at opettelsen af en ikke-fly zone i Syrien er usandsynlig nu på grund af opposition fra nogle medlemmer af FN’s sikkerhedsråd.
– Dete kræver en beslutning af sikkerhedsrådet, siger han – en resolution om militær aktion er nødvendig, men vil næppe blive vedtaget, siger han.

Vendepunkt

Udtalelsen fra Det hvide Hus om syrisk brug af kemiske våben er et vendepunkt for USA, som hidtil har undgået at blive inddraget i konflikten.

Washingtons reaktion er kommet nogenlude samtidig med flere militære nedture for oprørerne og en stigende involvering af Hizbollah, der nu kæmper side om side med Assads styrker. Hisbollahs rolle var nøglen til regeringstroppers erobring af den strategisk vigtige by Qusair fornylig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sortiment

Omfanget af en amerikanske hjælp tiloprørerne er stadig uklar, men menes at ville omfatte et bredt sortiment af våben, heriblandt håndvåben, angrebsrifler, skulder-affyrede raketter og andre anti-tank missiler.

Oprørsstyrkernes ledelse siger at de behøver anti-tank og anti-fly missiler for at modstå regeringstroppernes overlegne ildkraft, fra kampfly og panserkøretøjer.

Obamas opposition imod at sende amerikanske tropper ind i Syrien, og USA’s frygt for at avancerede våben skal falde i hænderne på terroristgrupper, synes imidlertid at gøre det mindre sandsynligt, at USA sende sofistikerede våben til oprørsstyrkerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen: