Kristne angrer arven fra Konstantin

I 313 gjorde kejser Konstantin i Milano-ediktet kristendommen til officiel religion i Romerriget. Men det førte til jødeforfølgelser, som både jøder og kristne, bl.a. i organisationen Soli Deo Gloria, nu bekender og angrer på en konference i Milano.

Harald Eckert

I erklæringen hedder det bl.a.:
– Ediktet førte ikke til religiøs frihed men blev begyndelsen til uretfærdig behandling af mange religioner, især jødedommen. Forbindelsen mellem den kristne religion og kejserdømmet har ført til mange lidelser for jøderne i tidens løb. Vi bekender, at vi har en kollektiv skyld for at have jaget jøderne gennem århundreder, anklaget dem, tortureret dem, bagtalt dem og myrdet dem.
– Vi erkender, at antisemitisme under utallige former er dybt rodfæstet i vores kultur, og at det er blevet en europæisk tradition, som vi alle er skyld i og skammer os dybt over.
Konferencen i Milano finder sted den 13. juni, præcis 1700 år efter udstedelsen af Milano-ediktet. Kristne venner af Israel, bl.a. Harald Eckert fra Tyskland, er blandt hovedtalerne.
Bodil