“Skræmmeophidser” og “ønsketænkning” omkring præsidentvalget i Iran

Statsminister Binyamin Netanyahu får mere ris end ros af israelske politikere efter sin udtalelse om, at det er ønsketænkning at valget af den moderate Hassan Rohani til præsident i Iran vil medføre en ændring af Teherans forhold til Vesten.
Blandt de politikere, der kritiserer Netanyahu, er lederen af Meretz-partiet, Zehava Gal-On, som fordømmer Netanyahu for hans udtalelse og siger, at han ikke vil lade realiteter komme i vejen for sin plan om at angribe Iran.

Også andre politiske ledere på venstrefløjen beskylder Netanyahu for “skræmmeophidselse” til egen politisk fordel.
– Valget af den relativt moderate Rohani til præsident er lige så meget et slag mod Netanyahu som mod ekstremisterne i Iran, siger Gal-On. Netanyahu bruger den iranske trussel for at aflede befolkingen fra Israels virkelige problemer. Valget af Rohani tvinger Netanyahu til at finde et nyt politisk spin.

Kadima-partiets leder, Shaul Mofaz, der er født i Iran, siger, at Netanyahu var fpr hurtig til at dømme Rohani, og at Netanyahus udtalelse er endnu et led i den række fejl, Netanyahu har begået over for Iran. Netanyahu bør handle ansvarsfuldt og ikke forjage sig med et fremsætte udtalelser så hurtigt, siger Mofaz.

Oppositionslederen, Arbejderpartiets formand Shelly Yacimovich, siger, at den kendsgerning, at såkaldte sagkyndige om Iran blandt israelske politikere ikke havde forudset resultatet, gør dem uegnet til at vurdere, hvad der vil ske fremover.
– Det er en fej at analysere morgendagen på basis af gaårsdagens unøjagtige vurdering, siger Yacimovich.

Bedre for Israel

Hendes rival om ledelsen af arbejderpartiet, Eitan Cabel, siger, at uanset om Netanyahus advarsler om Rohani er korrekte, kan det ikke benægtes, at den nye situation for Israel er bedre end den tidligere.

Præsident Shimon Peres siger, at Israel bør dømme Rohani udelukkende på hans handlinger, og at han (Peres) er optimistisk over, at Rohani er moderat, og at han (Rohani) ønsker, at der vil blive gjort en ende på Irans ekstremistiske styrem.

I en analytisk artikel i “Jerusalem Post” skriver Ariel Ben Solomon, at mens den hidtidige præsident Mahmoud Ahmadinejad talte “ærligt og direkte”, vil Rohani forstille sig og skjule styrets sande intentioner – og narre det international samfund, indtil Iran har bomben.

Ahmadinejad

Den 8. august vil Ahmadinejad forlade den post, han har haft i to omgange. Han blev betegnet som Ayaollah-styret “bad boy”, og som det 21. århundredes Haman, perseren der ville jøderne til livs. I otte år har han proklameret Israels undergang og sagt, at “holocaust” ikke var en realitet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vil han nu sige farvel til rampelyset

?
Han er blot 56 år og vil måske om nogle år vende tilbage til det politiske liv.

Den iransk-amerikanske journalist, Hooman Majd, siger:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Ahmedinejad har smagt magten, og den smag kan han lide. Han tror stærkt på, at han har ret om mange ting.