Det rige liv

s23_Mette SchouI skal ikke samle jer rigdomme her på jorden (…) Nej, saml jer rigdomme i Himlen, hvor intet mister sin værdi (…). Hvis det, I ejer og virkelig sætter pris på, er i Himlen, så vil jeres hjerter også være der.”

Smokey Mountain er navnet på det sted, hvor der bor allerflest fattige mennesker på Filippinerne. Det er byens dump site og området består bogstavelig talt kun af skrald. Plastikposer, pap, papir, ødelagte gamle sko, flasker, osv.
Familierne lever af at samle brugbart skrald og sælge det til en nærtliggende junk shop. De bor pakket tæt sammen i ”huse” på størrelse med din seng, naboen bor 10 cm væk, og manglen på bad og toiletter gør ikke det tætte miljø sundere at leve i.

Børnene får under tre måltider mad om dagen, ikke alle kan komme i skole, de bader i vand spækket med kemikalier og de indånder giftig røg fra områdets kulfabrik hver eneste dag. De fleste mennesker lider også af tuberkulose og andre farlige sygdomme – men der er ingen hjælp at hente. Tager de på hospitalet, gør den korrupte stat ikke nogen som helst indsats for at hjælpe dem. De ryger bare bagerst i køen efter brækkede arme og små flænger.
Man kan snakke meget om, hvor elendigt de mennesker har det, hvor fattige de er, hvor forfærdeligt det må være og hvor syge de bliver.
Heldigvis har jeg været vidne til, at disse mennesker i hvert fald ikke mangler smil og mod på livet. De brokker sig ikke over, at lægen ikke ved, hvad deres hovedpine skyldes. De brokker sig ikke til sagsbehandleren i a-kassen, fordi de ikke kan få de dagpenge, de mener, de har ret til.

De smiler, de hilser pænt, de viser stolt deres huse frem med smil på læberne. De er fulde af taknemmelighed for det, Gud har velsignet dem med, og de stoler på, at Gud også har en plan for dem.
Når jeg pludselig er vidne til, hvordan disse utroligt fattige mennesker stadig har så meget livsmod og stoler så meget på Gud, så begynder jeg kraftigt at overveje, hvilken rigdom jeg egentlig selv samler på!