Fredsforhandlinger påbegyndt under store uoverensstemmelser

Efter næsten tre års afbrydelse af de palæstinensisk-israelske fredsforhandlinger er repræsentanter for de to parter nu i fuld gang i USA med drøftelserne, hvor der fra starten er store uoverensstemmelser mellem dem om grænser og sikkerhed.

På israelsk hold er repræsentanterne justitsminister Tzipi Livni (forhandlingschef for israelerne), statsminister Binyamin Netanyahus særlige udsending Yitzhak Molho og retsrådgiver Tal Becker fra justitsministeriet, mens palæstinenserne er repræsenteret af forhandlingschef Saeb Erekat og Mohammed Ishtyeh.

Udenrigsminister John Kerry, der har bragt parterne sammen efter nylige intense drøftelser under hans ledelse i Mellemøsten, vil også have en overordnet stilling under de genoptagne drøftelser, med den tidligere amerikanske ambassadør i Israel, Martin Indyk, ved sin side.

Indyk – en australsk-født amerikanske jøde – har været vicepræsident for Brookings Institutionen i Washington. Under USA’s tidligere præsident Bill Clinton var han to gange været sit lands ambassadør i Israel, og han har været viceudenrigsminister for nærøstlige anliggender.

På vej til Washington mødtes den israelske delegation i New York med FN-generalsekretær Ban Ki-Moon for at orientere denne om situationen.

I aftes mødtes parterne til en middag med Kerry som vært, og her blev grundstenen lagt til en relativ god atmosfære mellem de to sider. Middagen var afholdt som en “Iftar”, det aftensmåltid hvorunder muslimer bryder deres daglige faste under deres hellige Ramadan-fest.

Ved afslutningen af middagen, hvor Livni og Erekat sad ved siden af hinanden, sagde Livni:
– Vi begyndte i en god atmosfære. Begge sider ønsker at komme videre. Forhandlingerne er diskrete, og ingen ønsker at skade. Hvis vi er seriøse – og det er vi – vil vi fastholde dette. Tidligere har vi oplevet, at forhandlinger varede flere måneder, uden lækage fra nogen side, indtil oplysninger blev lækket til Al-Jazeera (den arabiske TV-station. red.). På et personligt niveau har det været som at møde gamle venner. Vi har tilbragt mange timer i forhandlingslokaler sammen.

Forhandlingerne ventes at ville vare ni måneder, og nogle mødesteder vil være Jordan og Israel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kort før mødet begyndte i Washington sagde præsidenten for Den palæstinensiske Myndighed (PA), Mahmoud Abbas, at ingen israelske bosættere eller grænsestyrker kunne forblive i en fremtidig palæstinensisk stat, og at palæstinenerne opfatter alle jødiske bosættelser på land, der blev besat under Mellemøstkrigen i 1967 (6-dages krigen), som illegale.

Abbas fremsatte sin udtalelse under et besøg i Cairo.

Præsident Barack Obama har også udtalt sig om de genoptagne fredsdrøftelser. Han sagde, at dette er et lovende skridt fremad, men at der nu forestår hårdt arbejde og svære valg.


Artiklen fortsætter efter annoncen: