Kampe i Egypten: 42 dræbt

Cairo oplevede en dramatisk morgen med de formentlig dødeligste episoder siden tidl præsident Hosni Mubaraks afsættelse i 2011 – 42 islamister dræbt af den egyptiske hær under kampe uden for Den republikanske Gardes hovedkvarter i i Cairo, hvor den afsatte præsident Mohamad Morsi menes at være fængslet.Antallet af dræbte er meddelt af en embedsmand fra det egyptiske sundhedsministerium, Khale el-Khatib, der oplyser at over 300 er blevet såret under kamphandlingerne.

Det muslimske Broderskab slår til lyd for en opstand i hele Egypten.

Ifølge en talsmand for det egyptiske militær prøvede en “teroristgruppe” at storme bygningen.

Murad Ali fra Broderskabets “Friheds- og Retfærdigheds-parti” oplyser, at 34 Morsi-tilhængere blev dræbt, og at skydningen brød ud i de tidlige morgentimer, mens islamister havde en sit-in demonstration uden for bygningen.

En talsmand for Morsis “Muslimske Broderskab” siger, at dens medlemmer var ubevæbnede og blev beskudt, mens de var i bøn uden for bygningen.

Antallet af dødsofre er det største fra en enkelt episode i Egypten siden Mubaraks afsætttelse.

Det islamistiske Al-Nour parti, som støttede fjernelsen af Morsi, betegner episoden som en massakre og meddeler, at det ikke vil deltage i nogen politisk forhandling.

Søndag aften fyldte titusinder modstandere af den afsatte islamiske præsident Morsi Tahrir Pladsen for at vise, at afsættelsen af ham ikke var et militært kup, men en afspejling af folkets vilje


Artiklen fortsætter efter annoncen:Demonstrationen var en moddemonstration, efter at islamiske møder var eksploderet i dødelig vold.

Mens menneskeskarerne voksede strøg bølge efter bølge af militærfly over Cairo. En flyformation effterlod en lang røgsky i det egyptiske flags farver – sort, hvid og rød.


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Ikke noget kup”

– Vi demonstrerer for at vise verden, at det var en folkeopstand og ikke et kup, der væltede Morsi, siger en glædesstrålende lærerinde, der blot vil opgive sit navn som Magda.

En israelsk militær talsmand siger:

– Mens Egypten tumler med masseuroligheder og politisk opstand, er sikkerhedsarrangementer mellem Israels og Egyptens militær “udmærket” – på det taktiske niveau. Det er et strategisk aktiv for begge i kampen mod en fælles fjende: det stigende antal Al-Qaida forbundne terrorister i Sinai, som provokerer for at underminere den egyptisk-isaelske fredsaftale.